Gå til sidens indhold
  1. Del link

Greenland Minerals indleder voldgiftssag mod Grønland

Sendes af: Departementet for Råstoffer og Justitsområdet
Naalakkersuisut har netop modtaget et klageskrift fra Greenland Minerals, hvori Greenland Minerals anmoder om en voldgiftssag mod både Grønland og den danske stat, på trods af at råstofområdet udelukkende er et grønlandsk anliggende.

Greenland Minerals har med anmodningen om en voldgiftssag valgt ikke at respekterer det grønlandske folks ønske om et uranforbud og søger via en dansk voldgiftsret, at gennemtvinge muligheden for at udvinde uran fra Kvanefjeldet. Naalakkersuisut finder det påfaldende, at Greenland Minerals ønsker at trække sagen ud af Grønland og udenom grønlandsk ret.

En voldgiftssag er en form for privat retssag, hvor tvister kan afgøres udenom de almindelige offentlige domstole. En voldgiftsrets afgørelse er bindende og kan ikke ankes.

”Jeg er skuffet over Greenland Minerals klageskrift, der både mangler juridisk berettigelse og udtrykker dyb mistillid til vores samfund og demokrati. Greenland Minerals påstår at vores land er politisk ustabilt, at vores lovprocesser er useriøse og at Naalakkersuisut ikke har hjemtaget råstofområdet fra den danske stat. Jeg kan kun svare Greenland Minerals at vores demokrati er stærkt og at vores lovprocesser er velfungerende. Politisk uenighed er ikke et svaghedstegn, men et sundhedstegn. Her i landet må man gerne være politisk uenige. Og her i landet lader vi os ikke styre af særinteresser. Endeligt kan jeg oplyse Greenland Minerals om, at Grønland overtog det fulde ansvar for råstofområdet 1. januar 2010. Naalakkersuisut vil gå til klagesagen med seriøsitet og sideløbende fortsætte arbejdet med at udvikle vores råstofsektor og vores grønne sektor til gavn for landet og befolkningen.” udtaler Naalakkersuisoq for Finanser, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling Naaja H. Nathanielsen.

For nærmere information kontakt ministersekretær, Zakaria Saleh på e-mail: zasa@nanoq.gl