Gå til sidens indhold
  1. Del link

Fasttrack ordning fungerer

Sendes af: Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
Polske håndværekere
”Grønland sakker bagud i kampen om udenlandsk arbejdskraft”, meldes der ud fra MT Højgaard og Arssarnerit 7. januar 2022 på Sermitsiaq.ag

Naalakkersuisut anerkender, at virksomheder er frustrerede over lang ventetid, men siger også, at de foreløbige erfaringer viser, at fasttrack ordningen virker efter hensigten.

Aftalen trådte i kraft den 24. september 2021 og det er siden gået stærkt mht. at få sagsbehandlet ansøgninger fra virksomheder om at komme på listen over forhåndsgodkendte virksomheder i Departement for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender.

Der er i alt 42 pr. 8. december 2021 der er på listen over forhåndsgodkendte virksomheder.

Fasttrack ordningen er i gang på 4. måned, og det Naalakkersuisuts vurdering, at det er for tidligt at vurdere om det virker eller ikke virker. De foreløbige erfaringer viser dog, at fast track ordningen virker efter hensigten, hvor Selvstyret ikke længere er bindeled ift. konkrete ansøgninger om arbejds- og opholdstilladelse og dermed er med til at forkorte sagsbehandlingstiden i SIRI – Styrelsen for International Rekrutering og Integration.

Målet er at virksomheder som har brug for at rekruttere udlændinge pga. manglende arbejdskraft, hurtigere kan få adgang til det. Det skal vi blive ved med at overvåge og følge med i om det rent faktisk sker.
Det er dog en almen misforståelse at aftalen fra september gav anledning til at borgere fra udlandet kan rejse ind og arbejde med det samme. Mimi Karlsen, Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked Og Indenrigs Anliggender: ”Naalakkersuisut skrev i september, at Selvstyret ikke vil blive hørt vedr. ansøgninger om arbejds- og opholdstilladelser og at det betød at ansøgerne såfremt de bliver meddelt om arbejds- og opholdstilladelse, kan rejse ind og arbejde”.

Fast track aftalen – den generelle – betyder at virksomheder kan rekruttere fra alle mulige lande. Der er ikke lavet særskilt ordning for borgere, der vil komme fra f.eks. EU-lande. Det har Færøerne, som har en særlig EU-ordning, der træder i kraft når arbejdsløsheden er lav. Borgere kan straks begynde arbejdet efter at ansættelsesforholdet er blevet anmeldt til SIRI.

Hvis der skal komme en lignende ordning for Grønland ift. EU borgere, kræver det at Udlændingeloven for Grønland 2001 bliver ændret således der kan åbnes op for en hjemmel til det. Naalakkersuisut er i dialog med de danske myndigheder om loven.

For yderligere oplysninger kontaktes ministersekretær Naja Lynge Petersen på mail: nlyp@nanoq.gl og telefon: 34 56 11