Gå til sidens indhold
  1. Del link

Husk egenomsorgen i 2022 – en særlig opfordring til mænd

Sendes af: Departement for Finanser og Ligestilling
Isfjeld

Af Naalakkersuisoq for Ligestilling, Naaja H. Nathanielsen, Naalakkersuisoq for sundhed, Kirsten L. Fencker og Naalakkersuisoq for socialområdet, Mimi Karlsen

Året går på hæld og om lidt skal vi vænne os til at skrive 2022. Julen og årsskiftet er tit en anledning til eftertanke og omsorg for andre.

Naalakkersuisut vil derfor gerne benytte lejligheden til at sætte fokus på mænds ”egenomsorg” – altså det at tage vare på sig selv.

I vores omverden bruger mange mænd november måned til at sætte fokus på mænds helbred. Det sker gennem begivenheden ’movember’, som er en hel måned med fokus på mænds helbredsproblemer, såsom testikelkræft, prostatakræft og psykiske lidelser. Mange mænd vælger i denne måned at gro overskæg for at sætte fokus på problematikken. Ordet ’Movember’ kommer af en sammentrækning mellem ordene ’moustache’ og ’november’.

Her i landet er der også brug for et særligt blik på mænds helbred. Igen i år har vi mistet mænd til kræftsygdomme der særligt rammer mænd. Derudover har vi mistet mænd til selvmord og vi har mænd der slås med psykiske problemer og ensomhed.

Fra evalueringen af Naalakkersuisuts kræftplan ved vi, at mænd er længere tid om at henvende sig til Sundhedsvæsenet, når de oplever symptomer på kræft. Vi vil derfor gerne opfordre alle til, at man ikke ignorerer symptomer, men i stedet italesætter sine bekymringer og søger hjælp. Vi ved nemlig, at tid er helt afgørende i et kræftforløb.

Naalakkersuisut prioriterer både mænd og kvinders fysiske og psykiske helbred, men undersøgelser viser, at mænd har sværere ved at italesætte deres bekymringer, følelser og opsøge læge. Derudover ved vi, at mange mænd er socialt udsatte og at der findes en klar overrepræsentation af mænd blandt hjemløse. Der er derfor brug for en holdningsændring i opfattelsen af mænds helbred og nogle af de klassiske forestillinger vi har om mænd.

Heldigvis er der mange løsninger vi kan arbejde med:

Først og fremmest er det vigtigt at mænd øver sig i egenomsorg. Gå til sygehuset, hvis du har ondt. Vær ikke flov. Hvis din krop føles anderledes end normalt, så fortæl det til nogen. Det er kun dig, der kan lave denne forandring, men den kan til gengæld betyde forskellen mellem liv og død.

Hvis du synes det er svært at have negative følelser, så tænk over, hvor følelsen kommer fra og øv dig i at have dem. Det er ligesom alt andet der er svært – man skal træne det for at blive bedre. Del dine tanker med dem du har tillid til. Hvis du er ensom så benyt dig af Tusaannga på telefon 801180 eller sms til 1899.

Derudover er der også et behov for en generel holdningsændring i befolkningen. Vi skal blive bedre til at rumme forskellighed samt arbejde med vores fordomme og myter om mænd der viser følelser. Det er ikke pinligt eller svagt, men modigt og ansvarligt.

Vi kan ikke undvære vores fædre, brødre og sønner. Vi skal derfor fortsætte med at bryde tabuer om mænd og helbredsproblemer. Vi er alle uperfekte. Vi laver alle fejl. Vi har alle sorte tanker af og til. Vi oplever alle at blive syge på et tidspunkt. Sådan er livet. Det vigtigste er at holde fast i livet, for vores egen skyld og for de mennesker der vil savne os.

Lad os droppe de traditionelle nytårsforsætter, og lave nedenstående aftaler i stedet;

- Jeg lover at passe på mig selv og søge hjælp hvis jeg får det skidt
- Jeg lover at tage en solopgang mere, selv om mit sind gør ondt
- Jeg lover at dømme andre mindre – folk er ikke ens

Lad os sammen byde 2022 velkommen med håb og åbenhed om mænds sundhed. Vi kan alle gøre en forskel. Støt hinanden og skab tryghed.

Godt nytår og godt helbred

For yderligere information kontakt A/C fuldmægtig Najaaraq Josefsen, Departementet for Finanser og Ligestilling på najn@nanoq.gl