Gå til sidens indhold
  1. Del link

Vi skal forebygge selvmord

Hvert år mister Grønland i gennemsnit flere end 40 mennesker til selvmord. Sådan har det været siden 1970’erne. Det må ikke fortsætte. Vi har brug for alle borgere i vort land. Vi skal forebygge, at unge og voksne vælger selvmord som løsning på personlige problemer.

Sendes af: Departement for Børn, Unge og Familier
Nuuk Center
- Selvmord er et samfundsproblem, vi alle kan og skal være med til at løse. Det gør mig så trist og ked af det, at folk oplever selvmord som den eneste udvej. Det kan ikke løses med én handlingsplan. Jeg ønsker at sætte en klar retning for arbejdet med forebyggelse af selvmord og sikre en vedvarende indsats på området, udtaler Naalakkersuisoq for Børn, Unge, og Familier, Paneeraq Olsen.

Selvmord må aldrig blive normalt, og det må ikke ses som den eneste mulighed, når ballasten bliver for tung. For at reducere den alt for høje forekomst af selvmord og selvmordsforsøg skal forebyggelse af selvmord retænkes. Departementet for Børn, Unge og Familier er i samarbejde med Socialstyrelsen i gang med at udvikle en ny strategi om forebyggelse af selvmord, som forventes at ligge klar i 2022. Den nye nationale strategi for selvmordsforebyggelse tager udgangspunkt i borgernes lokale situation og behov. Det er den eneste måde at sikre, at strategien og dennes aktiviteter og indsatser, rammer målgruppen. Aktiviteter og indsatser har været igang de seneste år, men hidtil ikke været indarbejdet i en samlet strategi.

Der er desværre mange unge, som vælger selvmord som sidste mulighed. De fylder meget i statistikken. Unge mænd er den gruppe, der oftest lykkes med at begå selvmord. Det er til gengæld flest unge kvinder, som har selvmordstanker og som flest gange har forsøgt at begå selvmord. Derfor er de unge inddraget i arbejdet med at forebygge selvmord. Helt konkret bliver der arbejdet lokalt med f.eks. kurser i selvmordsforebyggelse. Senest er der med stor succes for nyligt afholdt kursus i Nanortalik og Narsaq. Mange af de 54 kursister er dagligt i kontakt med børn og unge.

Arbejdet med at udvikle en ny strategi på området er i fuld gang. Relevante foreninger og organisationer, unge og andre interessenter inddrages for at sikre, at ungegruppen er aktivt deltagende i udarbejdelsen af strategien. I arbejdet bliver der bl.a. bygget videre på de gode erfaringer og indsatser fra den forrige strategi. Den nye strategi er imidlertid langt mere ambitiøs og tager et helt andet fagligt og metodisk afsæt end den forrige strategi. Den nye strategi vil sikre en kontinuerlig målrettet indsats. Den skal ses i sammenhæng med og udvikles i forlængelse af en række forebyggende indsatser, der er igangsat i løbet af de seneste år. Inuuneritta III har bl.a. fokus på mental sundhed for børn og unge mellem 0 og 18 år, hvor der bliver arbejdet på, at alle børn og unge skal have adgang til sunde og inkluderende fællesskaber, som kan fremme deres sundhed og trivsel.

For nærmere information kontakt ministersekretær Inûna Davidsen på e-mail: inda@nanoq.gl eller tlf. + 299 25 78 54