Udbredt smitte i Upernavik

Det er dog en stor fordel at vaccinationsprocenten er høj.

Test foretaget i de seneste fire dage har vist at der er 102 coronasmittede i byen og dens ni bygder. Dermed er det samlede antal aktive smittede i distriktet nu oppe på 118. Hvilket svarer til knap fem procent af befolkningen i hele distriktet.

"Jeg kan godt forstå at mange i Upernavik er bekymrede. Lige nu er det dog vigtigt at huske på, at vaccinationsdækningen i Upernavik er høj, så byen er godt rustet til situationen, og at Sundhedsvæsnet vil gøre alt for at støtte borgerne, så de kommer sikkert ud af denne krise," siger Naalakkersuisoq for sundhed Kirsten Fencker.

Smitten er så udbredt i Upernavik, at alle indbyggere må betragtes som nærkontakter. Derfor har Naalakkersuisut i samråd med landslægeembedet besluttet at tage en ny strategi i brug i Upernavik og bygder. Sundhedsmyndighederne fraråder vaccination når man er nærkontakt eller smittede derfor er det ikke muligt at blive vaccineret i Upernavik på nuværende tidspunkt, ligesom det ikke er nødvendigt at teste befolkningen, da smitten er så udbredt.

Personalet på Sundhedscenteret vil i højere grad fokusere på at tage sig af de indlagte og smittede og syge, frem for at bruge ressourcerne på at teste.

"I en kort periode vil vi bruge de ressourcer vi har i Upernavik på en lidt anden måde tilpasset omstændighederne. Vi ved at der er mange smittede, så vi bruger kræfterne på at forhindre at nogen bliver alvorligt syge, i stedet for at undersøge hvor mange der er smittede", siger Kirsten Fencker.

Coronasekretariatet og sundhedsvæsnet har i samarbejde etableret et netværk der skal overvåge situationen i alle bygder, og sikre at syge borgere får den rigtige behandling. Derudover undersøger Sundhedsvæsnet om hvordan man bedst muligt styrker sundhedsbetjeningen i Upernavik

Coronasekretariatet er i dialog med Avannaata Kommunia om at indfører en række tiltag frivilligt. Det drejer sig om:

  • Begrænsning af forsamlinger i Upernavik og dens bygder
  • Mulig lukning af daginstitutioner
  • Smitteforebyggende tiltag i skolerne

Coronastaben har i dag holdt møde, og har anbefalet til Naalakkersuisut, at der indføres myndighedsflyvninger (flyvninger hvor alle passagerer er forhåndsgodkendt af myndighederne) til og fra alle bygder i Upernavik distriktet, så smitten ikke spreder sig internt i distriktet eller til resten af landet.

"Vores erfaringer siger os, at smitten hurtigt forsvinder igen i bygderne og i de mindre byer. Hvis alle i Upernavik følger anbefalingerne om at holde god håndhygiejne, holde afstand og undgå forsamlinger, er der gode chancer for at det ikke går ud over juletrafikken", siger Kirsten Fencker.