Nekrolog over Frederik “Kunngi” Kristensen

Peter Olsen, Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke

Vores land har mistet en stor kulturpersonlighed.

 

Frederik “Kunngi” Kristensen blev født i 1952 i Uummannaq, og afgik ved døden som 69-årig den 5. november 2021 i Nuuk. 

 

Kunstnere er, vi som enkeltpersoner, samfundet og som verdensborgere kan spejle os i, da kunst er med til at få os til at tænke og danne meninger. De beriger os åndeligt og kulturelt, og berører vores følelser. 

 

Kunngi var en alsidig, bemærkelsesværdig og unikt kunstner. Han startede i Grafik Værksted i 1975 i Nuuk, og var gæstestuderende ved Kunstakademiet i København i 1977 og i 1978. Han var den første nyskabende nonfigurative kunstner i Grønland. Han har i mange år været kendt for sine malerier. Han har til stor forskønnelse adskillige gange udstillet egne værker her i landet og udlandet, blandt andet i Uummannaq, Nuuk, Ilulissat, Paris, New York mv.

 

Udover billedkunst, udgav han digtsamlinger og fortællinger. Hans bogudgivelse med titlen “Inunni uannut qaninnerpaaq” blev i 1994 nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Han fik tildelt Selvstyrets Kulturpris i 2011, og samme år fik han tildelt Nersornaat i sølv. I 2016 blev han kåret til Julemærkets kulturpris. I 2018 fik han æresprisen af KODA. Dertil var han æresmedlem i kunstnersammenslutningen KIMIK, og var medlem i den grønlandske forfatterforening.

 

Derudover var han kendt for sine illustrationer, som f.eks. den grønlandske julemærke i 1977 og adskillige bøger.

 

Gennem hans billeder og øvrige kunstværker træder hans karakteristiske, følsomme natur igennem. På trods af de senere års sygdom arbejdede han videre med sin kunst.

 

Vores dybeste medfølelse går til hans familie.

 

Æret være hans minde.

 

Peter Olsen