Tillykke til Niviaq Korneliussen med tildeling af Nordisk Råds Litteraturpris

Som den første grønlandske forfatter modtog Niviaq Korneliussen d. 2. november den prestigefyldte pris Nordisk Råds Litteraturpris for sin roman ”Blomsterdalen”. Jeg vil gerne ønske Niviaq tillykke med den velfortjente pris og takke hende for hendes mod til at tale de unges sag om et emne så vigtigt som selvmord.

Blomsterdalens skildring af selvmord blandt unge i Grønland er med til at sætte selvmord på den offentlige dagsorden og nedbryde tabuer om emnet. Som Naalakkersuisoq for Børn, Unge og Familier ligger det mig meget på sinde at ændre på den triste selvmordsstatistik, som Niviaq beskriver så rørende i ”Blomsterdalen”. Intet menneske bør komme derud, hvor selvmord synes at være den eneste udvej.

Hvis vi skal lykkes med at nedbringe antallet af selvmord her i landet, er det vigtigt, at vi lytter til mennesker som Niviaq, for selvmord er et meget kompliceret emne. Med sit forfatterskab og sin tydelige stemme i debatten er Niviaq med til at nuancere selvmordsproblematikken. Hun er en vigtig rollemodel i det selvmordsforebyggende arbejde – og ikke mindst en vigtig rollemodel for alle de unge mennesker, der er berørt af selvmord eller selv går med selvmordstanker.

Jeg ønsker dig hjertelig tillykke med prisen og takker dig af hele mit hjerte for din vigtige stemme i debatten.

Med venlig hilsen
Paneeraq Olsen
Naalakkersuisoq for Børn, Unge og Familier