Gå til sidens indhold
  1. Del link

Grønland vil sikre miljø- og sikkerhedsmæssig forsvarlig ophugning af skibe

Sendes af: Departement for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Kalistat Lund

Grønland har tilsluttet sig Hong Kong-konventionen, som blev vedtaget af FN’s Søfartsorganisation (IMO) i 2009. Det sker i erkendelse af, at store skibe alt for ofte ophugges på en problematisk måde i tredjeverdenslande. Med tilslutningen støtter Grønland de internationale krav, som Hong Kong-konventionen stiller til skibe og ophugningsvirksomheder. De internationale krav, som Grønland nu har tilsluttet sig, skal sikre, at mennesker og miljøet bliver bedre beskyttet.

- Størstedelen af verdens skibsophugning foregår i tredjeverdenslande. Der er samtidig set mange eksempler på, at skibsophugningen sker miljø- og sikkerhedsmæssigt uforsvarligt. Det kan ingen være tjent med. Vi sender med tilslutningen et stærkt signal til resten af verden om, at vi er et foregangsland, og at vi sætter vores medmennesker og miljøet højt, udtaler Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø, Kalistat Lund.

Faktaboks
Hong Kong-konventionen er ikke trådt i kraft endnu. Det gør den 2 år efter, at mindst 15 lande (som skal repræsentere 40 % af verdens handelsflåde) har tiltrådt konventionen. På nuværende tidspunkt har 15 lande (som repræsenterer 29,62 % af verdens handelsflåde) tiltrådt konventionen. Med tilslutningen til Hong Kong-konventionen viser Grønland sin støtte til de globale regler, der skal løse problemerne med skibsophugning.

For yderligere oplysninger kontakt departementschef i Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Mette Skarregaard Pedersen på tlf.: 346476/529844 eller e-mail: mesp@nanoq.gl eller pan@nanoq.gl.