Grønland overtager forvaltningsorgan for Arktisk samarbejdsprograms åbne pulje på 10 mio. kr.

Under Nordisk Råds session i København holdt Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund en tale i Folketinget om den nye vision for Arktisk samarbejdsprogram.

Naalakkersuisoq Kalistat Lund er nemlig den nye Nordisk Samarbejdsminister i Grønland og han deltager i Nordisk Råds session for første gang. I hans tale om den nye vision for Arktisk samarbejdsprogram med titlen ’Et bæredygtigt Arktis’ lagde han blandt andet vægt på, at programmet vil være et vigtigt værktøj og instrument for at støtte og udvikle arktiske samarbejde på tværs i Norden. Samtidig udtrykte Kalistat Lund tilfredshed med, at Grønland som et arktisk land overtager forvaltningsorganet for Arktisk samarbejdsprograms åbne pulje 2022-2024.

Nordisk Ministerråds arktiske samarbejdsprogram blev etableret i 1996.
I forbindelse med samarbejdsministermøderne i det forløbne år har der været enighed om at undersøge mulighederne for, at en institution i Grønland kunne påtage sig rollen som forvaltningsorgan for den åbne ansøgningsrunde under det arktiske samarbejdsprogram. I år besluttede Samarbejdsministrene at flytte forvaltningsorganet fra Nordregio i Sverige til Grønland fra 2022.
- Jeg synes at det er meget spændende at deltage til Nordisk Råds session her i København og jeg er glad for at møde de andre Samarbejdsministre, som jeg ser frem til at arbejde sammen med fremover. Det er også en glædelig nyhed, at Grønland overtager forvaltningsorganet for Arktisk samarbejdsprograms åbne pulje fra 2022, siger Naalakkersuisoq Kalistat Lund.
NAPA, Nordens Institut i Grønland og Ilisimatusarfik skal være forvaltningsorgan og skal stå for hele ansøgningsprocessen for projekter og initiativer i Arktis, der søger om midler fra Arktisk Samarbejdsprograms åbne pulje. Myndigheder, institutioner, forskere, NGO´er og erhvervsdrivende kan ansøge om midler til projekter og bl.a. afholdelse af konferencer. I 2022 vil ansøgningsrunder blive uddelt 10 mio. kr.
- Jeg håber at flere fra Grønland, fra Norden og fra de andre Arktiske lande vil udnytte denne mulighed om at søge midler fra den åbne pulje i det arktiske samarbejdsprogram. Jeg ser desuden positivt på en stærkere grønlandsk profil i det nordisk-arktiske samarbejde ud fra et ønske om at øge betydningen af programmet, blandt andet ved at videreudvikle den arktiske dimension i det nordiske samarbejde, fortsætter den nye Nordisk Samarbejdsminister Kalistat Lund.
Nordisk Råd Session afholdte sin 73. session i København fra den 1. november til den 4. november 2021. Politikere fra hele Norden samledes til Nordisk Råds session i København. Mødet er Nordens topmøde og årets største, nordiske politiske begivenhed. Blandt deltagerne er Nordisk Råds medlemmer og en række ministre, deriblandt regeringslederne.

I år deltog Formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede på statsministermødet. Nordisk samarbejdsminister, Kalistat Lund deltog i samarbejdsministermødet, mødet med Nordisk Råds præsidium, det vestnordiske møde og på mødet med de selvstyrende lande. I år deltog Grønland på det nordiske udenrigsministermøde på embedsmandsniveau. Foruden Nordisk Råds præsidium, en række ministre, deltog de grønlandske parlamentarikere Sofia Geisler (IA) og Doris Jakobsen Jensen (S).

For yderligere oplysninger kontakt Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lunds Ministersekretær Nukaaka Tobiassen på tlf.: 345603/580272 eller e-mail: ntob@nanoq.gl eller kontakt Departementet for Udenrigsanliggender, Upaluk Poppel på e-mail: upap@nanoq.gl