Naalakkersuisut præsenterer en langsigtet plan for genåbning af Grønland

Naalakkersuisut har besluttet en langsigtet plan for genåbning af Grønland. Dette er udarbejdet i tæt samarbejde med Inatsisartuts partiformænd. Der er enighed om, at antallet af indrejsende gradvist forøges, at kravet om test inden indrejse for alle indrejsende fastholdes, og at kravet om karantæne og retest efter indrejse for indrejsende, der ikke er færdigvaccinerede mod COVID-19, også fastholdes. Partierne har også aftalt at udvide og intensivere vaccinationsprogrammet.

Udgangspunktet for den langsigtet genåbningsplan er at holde Grønland så fri for smitte som muligt, samtidig med at der tages hensyn til borgernes og erhvervslivets ønsker om bedre forbindelser til udlandet. Genåbningsplanens hovedpunkter er:
  • Antallet af passagerer på atlantruten hæves til 1500 om ugen fra den 6. september 2021, mod 1000 passagerer i dag.
  • Bekendtgørelsen om maksimalbelægning af luftfartøjer ophæves d. 1. oktober 2021. Dermed vil der ikke længere være begrænsninger på at antallet indrejsende.
  • Krav om negativ COVID-19-test inden indrejse til Grønland fastholdes for alle indrejsende som minimum til og med d. 31. december 2021. Reglerne ændres så testen nu må være 72 timer gammel, mod 48 timer tidligere.
  • Krav om karantæne og re-test efter indrejse til Grønland fastholdes for indrejsende, som ikke er færdigvaccinerede mod COVID-19, som minimum til og med d. 31. december 2021.
  • Krav om Sumut-blanket for alle indrejsende til Grønland fastholdes som minimum til og med d. 31. december 2021.
  • Krav om at alle ikke herboende skal være færdigvaccinerede mod Covid-19 ved indrejse fastholdes til den 31. december 2021. Man betragtes som færdigvaccineret 14 dage efter, at man har modtaget sidste stik. Man skal kunne dokumentere dette.
  • Indsatsen med smitteopsporing fastholdes som minimum til og med d. 31. december 2021.
  • Vaccinationsprogrammet intensiveres i forhold til kommunikation og tilgængelighed.

Naalakkersuisut har sammen med partiformænd også talt om at følge udviklingen tæt, og korrigere planen hvis det bliver nødvendigt.