Forbedring af beflyvning til Ittoqqortoormiit

På grund af Coronasituationen har frekvensen til Ittoqqortoormiit været nedsat til én ugentlig flyvning via Island, i stedet for de sædvanlige to ugentlige flyvninger.

 

Det betyder, at der i øjeblikket typisk kun er fire flyvninger om måneden. Alle fire flyvninger går i dag mellem Nerlerit Inaat og Akureyri på Island. Passageren skal selv transportere sig videre fra Akureyri til enten Reykjavik eller Keflavik for at fange en videreforbindelse til Nuuk.

 

Forbedringer fra september

Fra september i år vil frekvensen blive øget til to ugentlige flyvninger. Som noget nyt vil hver anden afgang flyves direkte mellem Nerlerit Inaat og Reykjavik, i stedet for Akureyri. Dermed slipper passagererne altså hver anden afgang for selv at fragte sig fra Akureyri til en lufthavn med videreforbindelse til Nuuk. Ruterne vil desuden sammentænkes med Icelandairs rutenet, der giver mulighed for flyvning videre til Nuuk, Kulusuk og Europa.

 

Naalakkersuisoq for Boliger, Infrastruktur, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling. Naaja H. Nathanielsen udtaler i den forbindelse:

 

”Det er vigtigt for Naalakkersuisut, at gøre transport nemmere for borgerne. Den gældende servicekontrakt giver nogle muligheder for at smidiggøre rejsen for borgerne i Ittoqqortoormiit, som er særligt udfordrede af lange afstande og mange stop på vejen, og den mulighed har vi valgt at aktivere.”

 

Der har blandt andet været udfordringer med at få gymnasieelever transporteret til Nuuk, inden skolestart.

 

Naalakkersuisoq for Boliger, Infrastruktur, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling. Naaja H. Nathanielsen udtaler i den forbindelse:

 

”Sammen med min kollega, Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke er det sikret, at vores gymnasielever fra Ittoqqortoormiit kunne komme frem i forbindelse med skolestarten i Nuuk her i august. Heldigvis har det været muligt via samarbejde mellem myndighederne og operatørerne, at sikre transport for eleverne. Udfordringen har skabt utryghed, men jeg er glad for at vi har kunnet sætte ekstraordinært ind i situationen.”

 

Departementet for Boliger, Infrastruktur og Ligestilling vil i efteråret 2021 undersøge yderligere muligheder for smidiggørelse af transporten til og fra Ittoqqortoormiit, inden for finanslovens rammer.

 

Naalakkersuisoq for Boliger, Infrastruktur, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling. Naaja H. Nathanielsen udtaler endvidere:

 

”På den lange bane, arbejder Naalakkersuisut videre med projektet om at anlægge en lufthavn ved Ittoqqortoormiit, som kan skabe direkte forbindelse til byen og derved eliminere behovet for helikopterruten mellem Ittoqqortoormiit og Nerlerit Inaat. Og så er vi selvfølgelig glade for, at den yderligere åbning af østkystbeflyvningen tillader, at frekvensen igen kan øges til to ugentlige flyvninger til Ittoqqortoormiit.”

 

 

For yderligere information kontakt Departementet for Boliger, Infrastruktur og Ligestilling på box909@nanoq.gl