Fire Corona-bekendtgørelser forlænges

Da det i øjeblikket er udbredt Coronasmitte i store dele af landet, har Naalakkersuisut besluttet at forlænge de fire bekendtgørelser der er indført for at begrænse smittet. De fleste havde et planlagt udløb henholdsvis den 24. eller 31. august 2021. De fire bekendtgørelser er:

Selvstyrets bekendtgørelse om betingelser for rejse til og i Grønland.
Bekendtgørelsen forlænges til den 30. oktober. Der er sket én ændring i bekendtgørelsen. Der er indsat en præcisering, om at ikke-vaccinerede børn på 2 år og derover skal testes for Covid-19 før afrejse.

Selvstyrets bekendtgørelse om midlertidige adgangsrestriktioner for lokaler hvortil offentligheden har adgang
Bekendtgørelsen forlænges ikke. Det vil sige, at ikke vaccinerede har adgang til restauranter og værtshuse fra og med onsdag den 25. august. En anden bekendtgørelse indfører dog dette som et midlertidigt krav i steder med udbredt smittespredning. I øjeblikket gælder det Sisimiut, Upernavik og Aasiaat.

Selvstyrets bekendtgørelse om maksimalbelægning på luftfartøjer
Bekendtgørelsen forlænges til den 31. oktober med en enkelt ændring. Der er indsat en præcisering om, at der kan meddeles antal indrejsende i to kategorier, herunder myndighedsflyvninger og at der ved myndighedsflyvninger kan fastsættes særlige betingelser.

Selvstyrets bekendtgørelse om midlertidige restriktioner for udvalgte byer og bygder med aktiv smittespredning
Bekendtgørelsen forlænges til den 30. september med en række ændringer. For det første er Upernaviks bygder fjernet fra bekendtgørelsen, samtidig er der sket en tilpasning, således at der både kan tilføjes og fjernes byer og bygder fra bekendtgørelsen. Det er gjort fordi bekendtgørelse som udgangspunkt vil blive brugt i nye områder med udbredt smittespredning. Byer og bygder vil blive fjernet fra bekendtgørelsen så snart det ikke længere er nødvendigt for disse at være underlagt disse særlige restriktive krav.

Der er indsat krav om at visse personer omfattet af bestemmelsens undtagelser skal være testet senest 48 timer før afrejse, da de er eller ville udgøre for stor en risiko for smittespredning.

Samtidig udvides forsamlingsrestriktionen på 20 personer med et krav om at kun fuldt vaccinerede må være til stede i visse lokaler og tilhørende arealer hvor offentligheden har adgang. Det vil sige, at adgang til offentligt tilgængelige steder i de nævnte smitteområder, såsom værtshuse og restauranter, stadig kræver dokumentation for fuld vaccination / coronapas.

Endelig er der indsat en ny paragraf, der giver personer der tidligere har været smittet med
Covid-19 samme rettigheder som færdigvaccinerede i 12 uger.

Selvstyrets bekendtgørelse om midlertidige adgangsrestriktioner for lokaler hvortil offentligheden har adgang
Bekendtgørelsen forlænges i til den 31. september med den ene ændring, der giver personer der tidligere har været smittet med Covid-19 samme rettigheder som færdigvaccinerede i 12 uger.