UK’s OLT’ere er ikke længere del af EU Oversøiske Lande og Territorier

Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Erhverv, Handel og Klima Pele Broberg deltog virtuelt ved et ekstraordinært Ministermøde for de Oversøiske Lande og Territorier (OLT), den 24. juni 2021. Pele Broberg var assisteret af embedsmænd fra Departementet for Udenrigs, Erhverv, Handel og Klima fra Nuuk og Bruxelles. Der var ligeledes ministerdeltagelse fra nærved alle de Oversøiske Lande og Territorier til EU og UK.

Ny Kaledonien, formand for Associationen for de Oversøiske Lande og Territorier (OCTA) havde indkaldt til mødet.

Formålet med det ekstraordinære OLT-Ministermøde var at tilpasse OCTA efter, at de britiske territorier officielt skulle forlade OCTA som følge af Brexit. Der var indtil i går 9 UK OLT'ere i OCTA, ud af 22 beboede OLT'ere i alt.

Dertil var formålet at vedtage en hensigtserklæring om samarbejde (MoU) imellem de britiske oversøiske territorier og OCTA efter de britiske OLT’eres udtræden af OCTA.
Efter Det Forenede Kongerige, Storbritannien, og Nordirlands udtrædelse af EU, har de britiske oversøiske territorier mistet deres status som EU’s Oversøiske Lande og Territorier (OLT’ere). Dette blev effektueret den 24. juni 2021.

Parterne har tilkendegivet, at de stadig ønsker at samarbejde inden for områder af fælles interesse såsom vedvarende energi, biodiversitet, klimaændringer og havmiljø.

Desuden krævede de britiske OLT’ers udtrædelse af OCTA også ændringer i vedtægterne for OCTA’s vedtægter, hvilket blev godkendt under mødet.

Stemningen ved ministermødet bar præg af sørgmodighed over, at de britiske territorier forlod OCTA efter et konstruktivt samarbejde siden 2003. Parterne har sammen bygget OCTA organisationen op og samarbejdet med EU om bæredygtig udvikling i OLT’erne. Naalakkersuisoq Pele Broberg havde også et indlæg ved mødet og beklagede ligesom de andre OLT-ministre at partnerne måtte skilles, men glædede sig over, at samarbejdet vil fortsætte gennem en MoU:

”Det er sørgeligt, at vi må sige farvel til de britiske OLT’ere i vores organisation, men vi vil fortsætte vores samarbejde via MoU’en, der bliver underskrevet i dag. MoU’en markerer en ny begyndelse på vores fremtidige samarbejde, som jeg ser frem til at være en del af.”

Kontaktinformation:
Mininnguaq Kleist, Repræsentationschef, Grønlands Repræsentation i Bruxelles, Tlf: +299541587, e-mail: mikl@nanoq.gl