Mere hen imod normalen

Som det blev nævnt på Naalakkersuisuts pressemøde i går, så blev de foranstaltninger man havde implementeret fra fredag til mandag, løftet ved midnat. Det sker samtidig med, at der træder nye bekendtgørelser i kraft, der gælder for hele Grønland, i dag.

Hvad betyder det for dig, der bor i Nuuk?

Mens der blev taget bestik af situationen i Nuuk, så blev borgerne testet, som en sikkerhedsforanstaltning for at inddæmme en potentiel smittesituation.  Det medvirkede til at myndighederne kunne danne sig et tilfredsstillende overblik over situationen og få et fingerpeg om at smitten tilsyneladende er sket inden for egne faciliteter ved den pågældende virksomhed.

Derfor blev det fællespolitisk besluttet at ophæve de foranstaltninger, der kan medvirke til at inddæmme smittetilfældene med coronavirus og dermed undgå yderligere spredning. Det betyder at restauranter, busser, kirker, fitnesscentre og forretninger kan åbne deres døre uden krav om mundbind og begrænsning af på antallet af personer.

Med smitten inddæmmet i den pågældende virksomhed, er der også givet dispensation iht. bekendtgørelsen for ”Forbud imod arrangementer m.v., hvor deltagerne indrejser fra andre lande”

Dermed kan der igen holdes arrangementer og forsamlinger i Nuuk med deltagere fra andre kommuner.

Sæt dig ind i de nye indrejseregler, hvis du skal rejse

Naalakkersuisut har i dag godkendt nye lempelser af både indrejse- og forsamlingsbekendtgørelsen. Disse lempelser er primært rettet mod færdigvaccinerede personer og vil træde i kraft fra den 1. juni 2021.

Gældende fra i dag, den 1. juni 2021, kan færdigvaccinerede personer nøjes med en-dags karantæne og lade sig re-teste dagen efter ankomst, hvis testcenteret er åbent, i stedet for på femtedagen.

Medrejsende børn mellem 2 og 11 år er omfattet af de samme tilbud om test for Covid-19 som deres indrejsende ledsager. Det betyder f.eks. at indrejsende færdigvaccinerede forældre og deres medrejsende barn kan lade sig teste dagen efter indrejse, også selvom deres barn på f.eks. 11 år og 8 måneder ikke er blevet vaccineret. Kravet om, at børn under 2 år skal fremvises negativ Covid-19 test ved indrejse, bortfalder ligeledes. Disse børn skal derfor heller ikke testes for Covid-19 efter deres indrejse.

Hvad vil det sige at være færdigvaccineret?

Det er vigtigt at bemærke, at der i beskrivelsen af flere af lempelserne specifikt anvendes udtrykket ”færdigvaccineret” frem for ”vaccineret”. Det betyder at man skal have modtaget begge stik med vaccinationen, hvis man f.eks. er vaccineret med Moderna- eller Pfizervaccinen, for at være omfattet af de nævnte bestemmelser. Har man kun modtaget det første stik ud af to, vil man være omfattet af de almindelige regler.

Personer der ikke er færdigvaccineret, men tidligere har været smittet med Covid-19, er ikke omfattet af disse lempelser og skal derfor følge de almindelige regler.

Maksimalbelægning på luftfartøjer hæves

Derudover har Coronasekretariatet meddelt Air Greenland at de fra 1. juni kan medtage op til 270 passagerer pr. afgang på deres atlantmaskine, i stedet for den nuværende maksimalbelægning på 200 pr. afgang.

Betingelserne for indrejse med andre flyselskaber end Air Greenland, der ønsker at medbringe passagerer til Grønland, vil stadig være gældende og de flyselskaber skal derfor søge Coronasekretariatet om tilladelse og modtage denne før deres ankomst.

Forholdsregler

I den kommende tid vil der formentlig komme et større antal indrejsende til Grønland. Det vil medføre en større risiko for, at der kommer smittede personer med Covid-19 hertil. Med udfasningen af myndighedsflyvningerne og en øgning af antallet af indrejsende vil der fremadrettet være en større risiko for smitte i Grønland, derfor er det helt essentielt, at de indrejsende overholder alle karantænebestemmelserne.

 

Alle borgere anbefales derfor i den kommende tid at være ekstra opmærksomme på at overholde alle forholdsregler, som kan nedsætte risikoen for smittespredning:

 

  • Hold afstand og undgå fysisk kontakt.
  • Husk at holde god håndhygiejne.
  • Bliv hjemme, hvis du har symptomer og kontakt straks det lokale sundhedsvæsen telefonisk med henblik på at blive testet.

 

Du kan finde yderligere information inde på corona.nun.gl eller corona.gl. Har du spørgsmål så er man velkommen til at kontakte corona hotline på tlf. 80 11 00, i hverdagene mellem kl. 8-16 eller via corona@nanoq.gl