Den amerikanske udenrigsministers besøg signalere tættere handelsrelationer

Kofod Múte Blinken Broberg Formanden for Naalakkersuisut, Múte Bourup Egede og Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Erhverv, Handel og Klima, Pele Broberg mødtes med den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken i Kangerlussuaq, hvor man bl.a. diskuterede mulighederne for øget samhandel mellem USA og Grønland.

Formanden for Naalakkersuisut, Múte Bourup Egede tog sammen med Naalakkersuisoq Pele Broberg imod den amerikanske udenrigsminister i Kangerlussuaq. Besøget er et vigtigt signal om, at Grønland er en vigtig partner for USA. Det bekræfter viljen om øget samarbejde mellem USA og Grønland. Det er en vilje som betyder udenrigspolitisk stabilitet langt frem i tid.

Besøget i Grønland er således kun den femte rejse for den amerikanske udenrigsminister siden han tiltrådte.

”Det er et vigtigt signal, at amerikanerne sender ved, at deres udenrigsminister besøger Grønland så tidligt i den nye administration. Det har derfor været afgørende for mig, at fortælle om Naalakkersuisuts prioriteter og hvordan vi kan samarbejde med USA til fælles fordel.”
– udtaler Formanden for Naalakkersuisut, Múte Bourup Egede.

Behovet for at udvikle samhandlen med USA blev fremhævet som en prioritet for Naalakkersuisut. Dette taget i betragtning af, at man i dag har begrænset handel og der er potentiale for at skabe større samarbejde. Budskabet blev taget godt imod af den amerikanske udenrigsminister. USA var indstillet på at arbejde sammen for at styrke vores forhold.

”Jeg er glad for at Udenrigsminister Blinken fik mulighed for ved selvsyn, at se Grønland og hvad vi har at tilbyde. Jeg ser frem til at besøget i dag som vil sætte skub i vores arbejde om en handelsaftale med USA, og realisere vores fællesplan om samarbejde med udgangspunkt i en fredelig udvikling i Arktis.”
– udtaler Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Erhverv, Handel og Klima, Pele Broberg.

Den nye amerikanske administration fortalte også om deres øgede fokus på klimaområdet. Det er en glædelig nyhed, da der er behov for international indsats mod klimaforandringerne.

”Nu kan vi komme i arbejdstøjet, og skabe resultater til gavn for Grønland og USA.”
– afslutter Pele Broberg.

Pressemødet

Kontaktinformation:
Uiloq Mathæussen, Presserådgiver i Formandens Departement, tlf. +299 34 51 28 / +299 22 85 02, e-mail umat@nanoq.gl

Juno Berthelsen, Ministersekretær for Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Erhverv, Handel og Klima, tlf. +299 26 73 72 / +45 53 12 89 72, e-mail: jube@nanoq.gl