I Grønland vaccineres med vacciner fra Moderna og Pfizer-BioNTech

- Og der er ingen mistanke om, at disse vacciner kan forårsage blodpropper
Der har i den senere tid været en del omtale af, at nogle borgere i Danmark og andre steder har fået alvorlige blodpropper efter vaccination mod Covid-19. Det drejer sig imidlertid alle om borgere, der er blevet vaccineret med Covid-19 vaccinen fra firmaet AstraZeneca. Denne vaccine har slet ikke været anvendt i Grønland.

Vaccinerne fra Moderna og Pfizer-BioNTech er helt forskellige fra den vaccine der kommer fra firmaet AstraZeneca. AstraZeneca vaccinen er lavet med en helt anden teknologi end de andre to vacciner.
Vaccinerne fra Moderna og Pfizer-BioNTech er såkaldte RNA-vacciner. Begge vacciner er allerede nu blevet givet til mange millioner mennesker uden der er opstået alvorlige bivirkninger. Det er kun ved brug af AstraZeneca vaccinen der er observeret en sammenhæng med forekomst at blodpropper.

Der er afgørende for Grønland, at flest muligt bliver vaccineret. Det beskytter mod alvorlig Covid-19 sygdom og død. Samtidig er det den eneste måde vi forhindre en ødelæggende epidemi når smitten på et tidspunkt uundgåeligt kommer hertil. De to slags vacciner vi anvender fra Moderna og Pfizer-BioNTech kan give hovedpine, led- og muskelsmerter/ømhed, smerter og hævelse ved indstikssted, træthed, kuldegysninger og feber, men det går hurtigt over.

Alle i Grønland anbefales at tage imod tilbuddet om at blive vaccineret mod Covid-19 – for din egen og samfundets skyld.