Cigaretskod skal væk fra naturenCigaretskod hører til i skraldespande og askebægre. En ny undersøgelse viser, at der er stor enighed om, at skod ikke skal smides i naturen.

Smider du skod?
Hele 60 % af rygerne smider aldrig cigaretskod fra sig på jorden og i naturen. Sådan svarer de i en undersøgelse, som HS Analyse har foretaget for Departementet for Forskning og Miljø. 15 % af rygerne indrømmer dog, at de smider cigaretskod hver dag.

Samme undersøgelse viser, at 9 ud af 10 voksne synes, det er et problem, at cigaretskod bliver efterladt på jorden og i naturen. Der er generelt stor opbakning til, at der bliver gjort noget for at løse problemet.

- Det er positivt, at der er så stor enighed om, at cigaretskod ikke hører til i naturen. Naalakkersuisut glæder sig over, at der er opbakning til indsatsen for at begrænse mængden af henkastede skod, udtaler Naalakkersuisoq for Arbejdsmarked, Forskning og Miljø Jess Svane.

Affalds- og sundhedsudfordring
Henkastede cigaretskod skader naturen. De er lavet af plastik og afgiver miljøskadelige stoffer. Skod forveksles ofte af dyr som føde, og de skæmmer bybilledet.
Over halvdelen af befolkningen ryger, og Naalakkersuisut har i forvejen fokus på at begrænse rygning på grund af de sundhedsmæssige udfordringer, der knytter sig hertil. Der er dog også behov for initiativer, der er målrettet affaldsudfordringen med skod.

Flere skraldespande, tak
Der er brug for flere skraldespande og aksebægre. Næsten alle rygere, der smider skod, svarer i undersøgelsen, at de gør det, fordi der ikke er nok skraldespande og askebægre, eller fordi det er det letteste at gøre.

Den oplagte løsning er derfor at sætte flere skraldespande og askebægre op i byer og bygder. Det skal være let at komme af med skod på en fornuftig måde. Det arbejder Naalakkersuisut og kommunerne på.

Lommeaskebægre kan desuden bruges, når man som ryger er i fjeldet, ude at sejle eller lignende. Derfor uddeler Naalakkersuisut og kommunerne ofte gratis lommeaskebægre. En anden mulighed er at have en lille dåse eller pose i lommen til skod.

Nye initiativer på vej
Med en kommende kampagne vil Naalakkersuisut sætte fokus på, at cigaretskod skal i skraldespanden. Kampagnen hedder ”Vi skåner naturen for skod”.
Departementet for Forskning og Miljø har også sendt en redegørelse om cigaretskod i offentlig høring. Redegørelsen beskriver, hvordan problemet med skod kan begrænses. Høringsfristen er 9. marts 2021, og materialet kan ses på Naalakkersuisuts høringsportal: https://naalakkersuisut.gl/da/H%c3%b8ringer/Arkiv-over-h%c3%b8ringer/2021/2601_Cigaretskod.

For yderligere oplysninger kontakt departementschef i Departementet for Forskning og Miljø Mette Skarregaard Pedersen på tlf.: 346476/529844 eller
e-mail: mesp@nanoq.gl eller pan@nanoq.gl