Livet på Galtrup Efterskole fortsætter trods corona-nedlukning

Det normale efterskoleliv i Danmark er sat på pause for en tid på grund af coronarestriktionerne.
Lige undtagen på Galtrup Efterskole. For selvom restriktionerne sætter begrænsninger for mange forskellige aktiviteter og ture væk fra skolen, lykkes det Galtrup Efterskole at tilrettelægge en hverdag for eleverne, som ligger tæt på det normale efterskoleliv.

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur og Kirke, Katti Frederiksen, havde et online møde med eleverne onsdag den 3. februar, for at høre om deres ophold. Der var omkring 15 grønlandske elever der talte med Naalakkersuisoq om undervisningen og hverdagen på Galtrup Efterskole.

De får undervisning i klasseværelserne, som de plejer og holder deres sociale liv kørende, selvom der er stor nedlukning i Danmark. Ud over den daglige undervisning er der mange spændende og kreative aktiviteter for eleverne. Det var tydeligt for Naalakkersuisoq, at eleverne trives og er glade trods Covid-19 situationen i Danmark.

”Jeg skulle ellers tage på AFS-ophold i USA, men jeg valgte at gå på efterskole på grund af covid-19. Det var den bedste beslutning, jeg nogensinde havde taget”, fortæller en af eleverne. Eleven er nemlig også glad for at have mulighed for at være sammen med sin bedste ven på efterskolen.

Et samarbejde mellem Efterskoleforeningen, Galtrup Efterskole og Grønlands Selvstyre giver mulighed for, at grønlandske elever fra andre efterskoler, kan opholde sig og modtage undervisning på Galtrup Efterskole.

For at kunne holde undervisning og det sociale liv på efterskolen kørende, bliver eleverne og personalet testet for covid-19 mindst én gang om ugen, hvor de også holder øje med symptomer for covid-19 og følger restriktioner, som alle andre i landet.

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur og Kirke, Katti Frederiksen, retter en stor tak til Galtrup Efterskole og Efterskoleforeningen i forbindelse med deres indsats under hele Covid-19 situationen. Hvor de sammen med De Grønlandske Huse har ydet en stor og uvurderlig indsats i forhold til grønlandske efterskoleelever i Danmark.

”Det er betryggende at vide at vores unge stadig kan få opfyldt deres uddannelsesdrømme og tage på uddannelse i Danmark selvom det er en usædvanlig tid. Uanset om det er efterskoleelever, lærlinge eller studerende på andre uddannelser. Vi ved at vores samarbejdspartnere tager god hånd om dem, hvis situationen kræver det. Det er betryggende for alle at vide særligt nu hvor ansøgningsfristen for uddannelser i det kommende skoleår nærmer sig” siger Naalakkersuisoq, Katti Frederiksen.

Det er som altid muligt at søge uddannelser herhjemme, i Danmark og udlandet inden 1. marts. Opsøg vejledning hvis du eller dine forældre er i tvivl om uddannelsesvalg, hvordan du søger eller eksempelvis hvilken betydning Covid-19 situationen har for dit uddannelsesønske – særligt hvis du lige nu ikke kan være på din institution i Danmark og få den normale vejledning.

Det grønlandske hus som du er tilknyttet yder vejledning, og er du i Grønland kan du henvende dig til din institution eller lokale Majoriaq. E-vejledningen står også klar uanset hvor du er, hvis du er i tvivl om noget - https://aqqut.gl/evejledning/

For nærmere oplysninger kontakt ministersekretær, Nukaaka Tobiassen, på mail nuto@nanoq.gl.