Endnu en person smittet med Covid-19 i Aasiaat

En person i Aasiaat er testet positiv for Covid-19. Der er tale om en person, der kom direkte fra Danmark til byen den 2. januar for at arbejde i Sundhedsvæsenet. Da personen allerede i går, den 3. januar, havde symptomer, blev vedkommende testet i dag.

Den smittede person har haft ganske kortvarig kontakt til nogle få ansatte på sygehuset i Aasiaat i forbindelse med sin ankomst. Vedkommende har ikke haft tæt kontakt til andre. Landslægen arbejder i øjeblikket i samarbejde med politiet med at opspore de personer, som den smittede har været i kontakt med på rejsen.

”Vi vurderer, at risikoen for samfundssmitte er lav, men vi tager naturligvis alle forholdsregler på nuværende tidspunkt. De ansatte i sundhedsvæsenet der har været i tæt kontakt med den smittede, er således i karantæne.”, siger landslæge Henrik L. Hansen.

Den konkrete sag vurderes at udgøre en meget begrænset risiko for smittespredning i Aasiaat. Selv om der lige nu er lukket ned for almindelige rejsende til Grønland kommer der rejsende ind og der er overalt i landet en vis risiko for at der er smitte. Overalt i Grønland må der være skærpet opmærksomhed. Alle med symptomer på smitte må straks kontakte sundhedsvæsenet med henblik på at blive testet. Dette gælder specielt de rejsende, men også alle, som måtte have haft kontakt til rejsende. Også selv om man ikke har kendte kontakter må alle være meget opmærksomme på symptomer på Covid-19.

Kun ved straks at få stoppet enhver smittespredning kan Grønland forhindre en epidemi.

Alle opfordres på ny til at være særligt opmærksomme på at følge de væsentligste anbefalinger: Hold 2 meters afstand til andre, undgå håndtryk og anden tæt kontakt, og husk hyppig vask af hænder.

Den positive test vil også blive undersøgt for den nye og mere smitsomme covid-19-virusvariant fra England. Denne særlige undersøgelse skal ske i Danmark og svaret foreligger derfor ikke umiddelbart.

Yderligere information: Landslæge Henrik L. Hansen