Lykønksning ved Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur og Kirke Katti Frederiksen i forbindelse med Ullukinneq, 21. december

Til mine medborgere

I dag er det årets korteste dag, Ullukinneq. Årets korteste dag er den sidste dag, hvor det er mørkest. Den 28. november 2018 besluttede Inatsisartut, at Ullukinneq udråbes som en officiel mærkedag. På den måde blev det fastslået, at Ullukinneq fejres officielt. Det er glædeligt, og det er med stolthed at jeg på vegne af Naalakkersuisut kan lykønske Jer alle sammen med årets korteste dag.

Årets korteste dag var en vigtig dag, som vores forfædre fejrede. De havde forskellige skikke, og fik blandt andet nye kamikker og klæder samt fangstudstyr, da de var et folk, der forsørgede sig selv. I løbet af sommeren og om efteråret samlede de forråd af specialiteter, som de blandt andet skulle servere til fejring af dagen. Der blev danset trommedans, og fortalt gamle historier.

Stjernerne aassuutit er helt centrale ved Ullukinneq. Historien om stjernerne fortæller, at de driver den synkende sol og sender den opad, så lyset kan vende tilbage. De kommende dage bliver lysere, og det viser, at alting fornyer sig.

Selvom vores forfædre fejrede årets korteste dag, begyndte man at glemme skikkene ved Kristendommens indførsel, og det er glædeligt at man i det senere år, er begyndt at genoplive dette i forskellige steder. Der bliver lavet forskellige kulturelle aktiviteter.

Nogle bruger dagen med taknemmelighed, er sammen med familien og spiser grønlandske specialiteter. Kommunerne og kulturhusene arrangerer program for dagen, ligesom man bruger dagen til at fortælle om baggrunden for Ullukinneq samt om stjernerne aassuutit.

Ullukinneq er en vigtig del af den grønlandske identitet.

Jeg håber, at I alle sammen får en dejlig dag.

Glædelig Jul og Godt Nytår.