Nye aldersgrænser for alderspension træder i kraft i 2021

Den 1. januar 2021 stiger pensionsalderen til 67 år. Muligheden at gå på tidlig pension, for nedslidte fastholdes på 65 år.

Levealderen er stigende i vores land, mange ældre har stadig arbejdsevne og arbejdslyst og bidrager med stor værdi for samfundet. Det er vigtigt, at vore ældre borgere kan se frem mod alderdommen som et punkt i livet, hvor man stadig kan være aktiv og tage del i samfundet, selvom man ikke længere skal bidrage med sin indsats på arbejdsmarkedet. Naalakkersuisut og koalitionen har derfor i forbindelse med Finansloven for 2021 besluttet at bevare muligheden for at gå på tidlig pension som en permanent rettighed, hvis man er nedslidt efter mere end 35 års hårdt fysisk eller psykisk arbejde.

”Det skal være positivt at blive ældre og være en del af samfundet, det skal være trygt og så vidt det er muligt må det også gerne være godt. Derfor skal vi passe særlig godt på de af vore ældre, der har arbejdet mange år med hårdt fysisk og psykisk arbejde”
, udtaler Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Familie og Justitsområdet, Martha Abelsen.

Det er kommunen, der behandler ansøgning om tidlig pension. For at komme i betragtning skal man være fyldt 65 år, men endnu ikke 67 år. Man skal være nedslidt efter mere end 35 års hårdt fysisk eller psykisk arbejde, og man skal fortsat være aktiv på arbejdsmarkedet. Hvornår og hvordan man er nedslidt vil være forskellig fra person til person. Kommunen skal tage alle relevante oplysninger med i behandlingen af ansøgningen, evt. også lægerklæring hvis man finder det nødvendigt. Det er derfor også vigtigt, at man søger i god tid, gerne 2 måneder før man fylder 65 år.

Du kan læse mere om alderspension og tidlig pension her

For nærmere information kontakt departementschef Julie P Wilche på e-mail: jprw@nanoq.gl