Samarbejdsaftale mellem UNICEF Danmark og Selvstyret forlænget med fem år

Det er 10 år siden, at samarbejdet mellem UNICEF Danmark og Selvstyret blev etableret i form af NAKUUSA og nu forlænger parterne med yderligere fem år for perioden 2021-2025.

Gennem de første 10 år er det opnået væsentlige resultater gennem samarbejdet. Siden 2011 har børn fra hele Grønland mødtes årligt til Børnetopmøder, der er etableret børneråd i samtlige kommuner samt i Østgrønland og Qaanaaq, ligesom der i dag er Nakuusaaqqat/Rettighedsråd på 46 ud af 81 skoler i Grønland.

Fem store nationale holdningsbearbejdende kampagner har sikret et stort fokus på blandt andet forældreansvar, skolegang og bekæmpelse af seksuelle overgreb. Kampagnerne og NAKUUSA har en høj kendskabsgrad blandt befolkningen, hvoraf hele 92 % i 2020 svarer bekræftende på at kende NAKUUSA.

De kommende fem år vil samarbejdet være koncentreret om at styrke og videreudvikle følgende:

- Sikre yderligere formidling af børns rettigheder
- Evaluere og styrke rettighedsarbejdet på skolerne (herunder Nakuusaaqqat).
- Drift og understøttelse af Meeqqat Isummersorfii/Børneråd i hver kommune, samt Østgrønland og Avanersuaq.
- Holdningsbearbejdende kampagner.

Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Familie og Justitsområdet, Martha Abelsen udtaler:
Vi er glade for at kunne fortsætte dette samarbejde med UNICEF Danmark omkring NAKUUSA. Børns rettigheder og forhold er centralt område i Naalakkersuisuts politik og en del af en bæredygtig udvikling.”

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur og Kirke, Katti Frederiksen er enig:
Det er utroligt vigtigt, at vi sikrer de bedst mulige vilkår for vores børn i Grønland.  Det kan NAKUUSA være en stor del af, som vi har set de sidste 10 år. Børns rettigheder skal fremmes og vi har nu dannet grundlaget for at kunne videreudvikle arbejdet om børns rettigheder i Grønland”.

Formanden for UNICEF Danmark, Alfred Josefsen, var også med da samarbejdet blev etableret i 2010 og har således fulgt NAKUUSA gennem årene.

Det er os en glæde at fortsætte samarbejdet med Naalakkersuisut. Gennem NAKUUSA sikrer vi, at børns stemmer bliver hørt. Det er en vigtig opgave for UNICEF Danmark at være med til at sikre og sprede ekspertviden om børns rettigheder i samfundet og det er vi med til, gennem NAKUUSA” 

 

Underskrivelsen af den denne samarbejdsaftale foregik i dag, fredag 18.december 2020.

Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Familie og Justitsområdet, Martha Abelsen og Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur og Kirke, Katti Frederiksen underskrev aftalen sammen med Bestyrelsesformand for UNICEF Danmark, Alfred Josefsen.Hele aftalen kan læses her: https://nakuusa.gl/


For yderligere information kontakt:

Programchef for UNICEF Danmarks Kontor i Grønland, Maliina Abelsen: mabelsen@unicef.dk /
+299 548660

Departementschef Julie Præst Wilche i Departementet for Sociale Anliggender og Justitsområdet jprw@nanoq.gl

Departementschef Karsten Peter Jensen i Departementet for Uddannelse, Kultur og Kirke, kapj@nanoq.gl