Steen Lynge deltog ved OLT-EU-Forum 2020

Europa-Kommissær for Internationale Partnerskaber Jutta Urpilainen var vært for det virtuelle OLT-EU-Forum den 10. december 2020. Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender og Energiområdet, Steen Lynge, deltog på vegne af Grønland ved det årlige Forum, hvor de oversøiske lande og territorier (OLT), mødes med EU.

Europa-Kommissionens delegation blev ledet af Europa-Kommissær, Jutta Urpilainen, som er ansvarlig kommissær for samarbejdet med OLT’erne i EU. Derudover deltog de tre EU-medlemslande, hvortil OLT’erne er tilknyttet. Her deltog Danmarks Udenrigsminister Jeppe Kofoed sammen med ministrene fra Holland og Frankrig.

Under OLT-EU-Forum og den foregående OLT-Ministerkonference var der tre overordnede temaer: COVID-19, Brexit samt den kommende EU-associeringsordning for OLT’erne og Grønland.

Samtlige deltagere udtrykte under omstændighederne tilfredshed over, at møderne kunne blive gennemført virtuelt med deltagelse fra øer i Stillehavet, Karibien, sydlige og nordlige Atlanterhav, samt deltagelse fra Europa.

De britiske OLT’ere deltog ved OLT-Ministerkonferencen tidligere på ugen, men grundet Brexit var de ikke inviteret med til OLT-EU-Forum. Efter den 1. januar vil de britiske OLT’ere miste deres status som OLT’ere overfor EU og i stedet få status som tredjelande til EU.

Under OLT-EU-Forum, talte Steen Lynge på vegne af Naalakkersuisut, og bemærker:

Det er vigtigt at benytte hver mulighed vi har for direkte dialog med Europa-Kommissionen. Ved OLT-EU-Forum benyttede jeg lejligheden til at nævne nogle af vores aktuelle EU-sager og at vi værdsætter partnerskabet med EU og OLT’erne.

Samarbejdet mellem OLT’erne og EU er frugtbart og nyttigt for begge sider. Det var mærkbart, at alle Forums-deltagerne fra OLT’erne og EU ønsker, at det gode samarbejde fortsætter i de kommende år.

Naalakkersuisoq udtrykte yderligere om begivenhederne:

Det har været givtigt og spændende at deltage for på vegne af Grønland i OLT-Ministerkonferencen og OLT-EU-Forum i fællesskab med så mange OLT’ere fra hele verden. Det er vigtigt for Grønland, at vi deltager i disse begivenheder, er synlige, giver udtryk for vore synspunkter og er med til at tage ansvar.

Jeg håber og ser frem til, at Grønland om et par år måske kan blive Formand i OCTA. Det vil styrke vores internationale profil og synlighed særligt i EU, også ved at invitere og være vært for disse begivenheder herhjemme for OLT-repræsentanter, samt Europa-Kommissæren for Internationale Partnerskaber og andre.


Kontakt: Mininnguaq Kleist mobil: +32 499 99 98 58, E-mail: mikl@nanoq.gl