Præcisering vedrørende baggrunden for udarbejdelsen af Evaluering af Kræftplan 2013

Inuit Ataqatigiit (IA) offentliggjorde d. 3. december en skrivelse på sin hjemmeside vedrørende Evaluering af Kræftplan 2013. I skrivelsen fremgår det, at evalueringen er udarbejdet på baggrund af forslag til Inatsisartutbeslutning 125/2020 om mulighenden for behandlingsplaner. Dette er ikke korrekt. Arbejdet med evalueringen var således allerede igangsat, inden forslaget blev fremsat i Inatsisartut.

Evaluering af Kræftplan 2013, der blev omdelt til medlemmerne af Inatsisartut i sidste uge og efterfølgende præsenteret på et pressemøde mandag d. 30. november, er derimod udarbejdet som en del af Kræftplan 2013.
I Naalakkersuisut er vi glade for, at IA også synes, at evalueringen bidrager med vigtig viden om kræftindsatsen her i landet. Samtidig er vi glade for, at de er enige med os i, at det er den rigtige beslutning at afsætte 8,2 mio. kr på finansloven til sikre bedre udredning og nedbringelse af ventelister på koloskopier.

I forhold til beslutningsforslaget så har Naalakkersuisut, som et supplement til Evaluering af Kræftplan 2013, i sidste uge omdelt ”Redegørelse af muligheden for, at der skal foreligge en behandlingsplan inden for 28 dage efter kræftdiagnosen er stillet, samt muligheden for at tilbyde en 30 dages behandlingsgaranti til kræftpatienter”.

Jeg ser frem til, at initiativet omkring udredning for tyk og endetarmskræft implementeres, og er glad for koalitionens prioritering af midler dertil, selv om det blev uden IA’s stemmer.

Anna Wangenheim
Naalakkersuisoq for Sundhed