Årets vindere af Miljø- og Naturprisen er fundetMiljø- og Naturprisen 2020 er blevet tildelt Aabili Lange og Hans Ortu Sandgreen fra Ilulissat, Tobias Nathanielsen fra Qasigiannguit og Aggu Bentzen fra Qaqortoq

I år går Miljø- og Naturprisen til Aabili Lange og Hans Ortu Sandgreen fra Ilulissat, Tobias Nathanielsen fra Qasigiannguit og Aggu Bentzen fra Qaqortoq, som alle har gjort en helt særlig indsats for at holde vores natur ren.

Naalakkersuisoq for Arbejdsmarked, Forskning og Miljø, Jess Svane, udtaler i forbindelse med tildelingen af prisen:

”Aabili Lange og Hans Ortu Sandgreen har ydet en stor frivillig indsats med at få opryddet fiskepladserne i Ilulissat ved selv at indsamle mistede fiskeredskaber. Aldrig har der været indsamlet en større mængde affald, mistede garn og andre efterladenskaber på land.”

”Tobias Nathanielsen har brugt sin fritid på at rydde op i naturen omkring Qasigiannguit. Han har indsamlet affald, sorteret det og fragtet det videre til de rette containere. Tobias Nathanielsen har ydet en stor selvstændig indsats og tilmed holdt foredrag om sit arbejde, hvorfor han har været til stor inspiration for lokalsamfundet.”

”Aggu Bentzen har udført en dedikeret frivillig indsats med at renligholde Qaqortoq. Der er ikke ret mange mennesker som Aggu Bentzen, der udfører konstant frivillig miljøoprydning. Det er meget anerkendelses- og støtteværdigt.”


Ambassadører skal øge miljø- og naturbevidstheden
Naalakkersuisut vil engagere flere borgere til at tage ansvar for vores fælles miljø og natur. Derfor vil Naalakkersuisut fremover, som et nyt initiativ, hylde frivillige ved at gøre dem til miljø- og naturambassadører. Disse miljø- og naturambassadører skal sprede viden og erfaring om miljø- og naturområdet blandt deres lokalbefolkning. På denne baggrund har Naalakkersuisut, foruden tildelingen af Miljø- og Naturprisen, også tildelt Aabili Lange, Hans Ortu Sandgreen, Tobias Nathanielsen og Aggu Bentzen titlen som ’miljø- og naturambassadør’.

”Ved at anerkende og fokusere på de frivilliges drivkraft og engagement, sendes der et vigtigt budskab til resten af befolkningen om, at det betyder noget, når frivillige ildsjæle går forrest og gør dét, der skal til for at passe bedre på vores miljø og natur. Titlen som miljø- og naturambassadør skal fremover være en yderligere anerkendelse af de frivilliges store og vigtige arbejde – og tjene som inspiration til andre, der ønsker at gøre noget ekstraordinært for miljøet og naturen”, afslutter Naalakkersuisoq for Arbejdsmarked, Forskning og Miljø Jess Svane.

Aabili Lange, Hans Ortu Sandgreen, Tobias Nathanielsen og Aggu Bentzen har modtaget en grøn jakke af Naalakkersuisoq Jess Svane, som synligt bevis for deres nye roller som miljø- og naturambassadører.

Om Miljø- og Naturprisen
I 2004 besluttede Landsstyret, at der skal uddeles en Miljø- og Naturpris hvert år. Den første pris blev uddelt i 2007, og siden er der blevet uddelt priser hvert år. Alle kan komme med en indstilling til, hvem der skal have prisen.

Miljø- og Naturprisen gives som en påskønnelse til personer, institutioner eller organisationer, der som foregangsmænd og ildsjæle er med til at løfte miljø- og naturbevidstheden hos os alle, eller som med deres projekter yder en konkret indsats for at forbedre miljøet i landet.

Den 8. september 2020 udsendte Departementet for Forskning og Miljø en pressemeddelelse med opfordring til landets borgere om at indstille kandidater til Miljø- og Naturprisen 2020.

Se billeder fra overrækkelserne herunder:


For yderligere oplysninger kontakt departementschef i Departementet for Forskning og Miljø Mette Skarregaard Pedersen på tlf.: 346476 / 529844 eller e-mail: mesp@nanoq.gl eller pan@nanoq.gl.