Ny bekendtgørelse der træder i kraft 2. december 2020 – hvad skal du være opmærksom på

Naalakkersuisut har netop vedtaget en ny bekendtgørelse for rejser i og til Grønland.
Den tager afsæt i den tidligere bekendtgørelse, og bygger videre på de værktøjer, der er i bekæmpelsen af smittespredning.

De vigtigste ændringer i bekendtgørelsen foruden en række mindre tilrettelser, er følgende tre forhold.

Flere personer omfattes af bekendtgørelsen
Bekendtgørelsen udvides til også at omfatte andre personer end passagerer, der indrejser via en havn.
Det betyder f.eks. at besætningen også er omfattet af kravene i bekendtgørelsen, hvis skibet inden for 14 dage før ankomst, har anløbet udenlandsk havn eller en havn i Danmark eller på Færøerne, eller der er kommet nye personer om bord fra disse steder.

Krav om brug af ansigtsmaske eller visir
I den gældende bekendtgørelse skal personer på 12 år eller derover, der rejser ind i landet, benytte mundbind eller visir om bord på flyet, og i lufthavne, terminalområder mv.

Fremover skal indrejsende også benytte mundbind eller visir i en række situationer, indtil man enten er testet negativt for Covid-19, eller efter 14 dage fra ankomst ikke udviser symptomer:

Indrejsende på 12 år eller derover, der ankommer til Grønland skal benytte mundbind eller visir i følgende tilfælde:
  1. under transporten fra ankomsten i lufthavn, havn m.v. til det primære opholdssted,
  2. under transporten fra personens primære opholdssted til den facilitet, hvor der foretages Covid-19 test hvis der er kontakt til andre personer inden for en afstand på under 2 meter, og
  3. når personen i øvrigt befinder sig uden for sit primære opholdssted, og hvor der er kontakt til andre personer inden for en afstand på under 2 meter. Man må for eksempel gerne gå tur, hvor der ikke er andre i nærheden - uden mundbind.
Kravet om brug af mundbind eller visir gælder indtil personen ikke anses for smittet med Covid-19 i overensstemmelse med bekendtgørelsen.

Hvis man af sundhedsfaglige årsager ikke kan tåle at gå med mundbind eller visir, kan man blive undtaget for det.

Man må også tage det af i en kort tid, hvis man f.eks. skal drikke noget, tage medicin eller hvis mundbindet giver vejrtrækningsproblemer

Disse krav har tidligere været anbefalinger, men er med denne bekendtgørelse blevet en pligt.

Ændring af definitionen af et visir

Hidtil har definitionen af et visir været skærme af plastik, der dækker øjne, næse og mund, men som ikke er tætsluttende omkring ansigtet.

Det er fremover tilladt også at anvende et visir, der kun dækker næse og mund, men ikke øjne.

For yderligere oplysning kontakt Afdelingschef Martin Pedersen i Departementet for Sundhed, mail.: mrpd@naoq.gl tlf.: +299 346618