En fisker fra Maniitsoq får laksepris

Poul Zeeb, erhvervsfisker fra Maniitsoq, modtog i går, den 1. oktober 2020, NASCO´s laksemærkepris på 1.500 amerikanske dollars, svarende til 9.500 kroner.

Fisker og tidligere Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug (APNN), Karl Lyberth, overrakte prisen på vegne af naalakkersuisoq for APNN, Jens Immanuelsen, i Maniitsoqs byrådssal.

Poul Zeeb fangede en mærket laks sydøst for Maniitsoq, den 25. september 2019. Laksen fik sat et mærke i ved Hunt River, Labrador i Canada, mere end 1.000 km væk, den 27. august 2017.

I 2020 var det kun Poul Zeeb der havde fundet og indsendt et laksemærke og derfor var han selvskrevet vinder af laksemærkeprisen, som bliver udtrukket blandt de indsendte grønlandske laksemærker.

NASCO
NASCO er en inter-governmental organisation, som arbejder for at bevare og genskabe den nordatlantiske laksebestand og sikre bæredygtig forvaltning af denne vigtige fælles bestand.

I forbindelse med NASCO´s arbejde med at bevare den nordatlantiske laks har NASCO oprettet Tag Return Prisen (laksemærke returneringsprisen) for at opfordre folk der har fanget laks med mærker til at indlevere dem. Mærkerne viser hvor og hvornår laksen er udsat, og sammenholdt med information om hvor og hvornår laksen fanges får vi bedre viden om laksens migrationsmønstre.

APNN opfordrer alle der fanger laks med mærker i Grønland til at indsende disse til Grønlands Naturinstitut (GN), som sender dem videre til NASCO, hvor der hvert år til årsmødet udtrækkes en vinder af West Greenland Tag Return prisen på 1.500 amerikanske dollars.

Næste års vinder udtrækkes i juni 2021, så hvis du har fundet et laksemærke i en laks du har fanget i årets laksesæson kan du indsende mærket til GN med information om hvor og hvornår laksen er fanget. Når du indsender et laksemærke hjælper du GN og NASCO med at indsamle vigtige videnskabelige data om laksen og således med at bevare vores bestand og fiskeri efter laks.

Kontaktperson: Katrine Kærgaard, chefkonsulent ved Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug. E-mail: katk@nanoq.gl.