Ny bekendtgørelse – hvad skal du være opmærksom på

Antallet af smittede personer er stigende i Danmark og internationalt, og derfor har Naalakkersuisut netop vedtaget en ny bekendtgørelse for rejser i og til Grønland. Den tager afsæt i den tidligere bekendtgørelse, og bygger videre på de værktøjer, der er i bekæmpelsen af smittespredning.

Genindførelse af karantæne ved indrejse
Grundet det store smittetryk fra Danmark genindføres tidligere anvendte karantæneregler. Det vil sige, at indrejsende ved ankomst til Grønland skal man gå i 14-dages karantæne eller lade sig re-teste for COVID-19 på 5. dagen efter ankomst eller senere.

Læs mere om hjemmekarantæne på www.nun.gl

Vidererejse til byer og bygder
Går rejsen videre til en by eller bygd, der ikke er listet nedenstående, må man ikke rejse videre før man er re-testet efter 5. dagen fra ankomst eller senere, eller har opholdt sig i en oplistet by i 14-dage. Den videre rejse til slutdestinationen kan også først foretages, når man har modtaget et negativt COVID-19 testresultat.

1) I Avannaata Kommunia:
a) Ilulissat

2) I Kommune Qeqertalik:
a) Aasiaat
b) Qasigiannguit
c) Qeqertarsuaq

3) I Qeqqata Kommunia:
a) Kangerlussuaq
b) Maniitsoq
c) Sisimiut

4) I Kommuneqarfik Sermersooq:
a) Nuuk
b) Paamiut

5) I Kommune Kujalleq:
a) Narsaq
b) Narsarsuaq
c) Qaqortoq

Alle indrejsende skal have en negativ COVID-19 test
En væsentlig forskel fra tidligere er, at alle indrejsende – uanset alder - skal have fremvise en maksimalt fem dage gammel negativ COVID-19 test ved check-in i Kastrup Lufthavn.
Der vil være en overgangsperiode for denne bestemmelse, således at det først er fra den 7. oktober 2020, at børn under 12 også skal testes.


Mundbind
Hvor og hvornår masker og mundbind skal anvendes er også blevet præciseret. Alle over 12 år samt kabinepersonalet skal med få undtagelser benytte sig af mundbind og/eller visir. Det gælder under alt ophold i flyvere nu, også på indenrigsrejserne, ligesom masken skal beholdes på under ophold i lufthavne og terminalområder. Børn under 12 år er undtaget for dette.

Ansatte med passagerkontakt i terminalområder og lignende, skal ligeledes bære mundbind eller visir, hvis der ikke kan opsættes en plastic skærm imellem ansatte og rejsende.

Den nye bekendtgørelse træder i kraft fra midnat og gælder dermed for alle rejsende fra onsdag den 30. september. Der vil være en overgangsbestemmelse gældende for børn frem til den 7. oktober.