Grønlands ny forskningsskib – TARAJOQ – er søsat

Grønlands nye forskningsskib blev søsat fredag den 18. september fra det spanske værft Balenciaga. I forbindelse med søsætningen blev forskningsskibets navn, ”TARAJOQ” også offentliggjort.

Grønlands Naturinstitut takker for den store interesse i forbindelse med navnekonkurrencen tidligere på året, hvor der indkom mere end 600 forslag. Efterfølgende har et udvalg peget på navnet ”Tarajoq” som vinderen. Navnet er foreslået af Aqqaluk Lynge.

Tarajoq betyder salt og er en ældre betegnelse for havet. Iblandt inuit i Canada og Alaska benyttes Tarajoq stadig om havet, mens man i dagens Grønland benytter ordet ’imaq’ for havet og ”taratsut” (flertal af tarajoq) for salt. Tarajoq benyttes i overført betydning i det grønlandske sprog, og – i en gammel talemåde bruges ordet, når en tale/prædiken har ’Kraft og Vid’: okalûsai tarajuligssugput. Inuit beskriver tilbage i historien verdenen som bestående af 3 elementer: Nuna, tarajoq og sila (land, hav og luft). Udtalen på dansk og engelsk er: ”Darajoq”

Forskningsskibet skal nu bygges færdigt i Spanien, inden det leveres i foråret 2021. Den officielle dåb af skibet vil finde sted ved ankomsten til Nuuk.

Det 61 meter lange og isforstærkede forskningsskib er ligesom flere nye grønlandske trawlere bygget i Spanien og tegnet af det norske firma, Skipsteknisk. Grønlands Selvstyre har med støtte fra Aage V. Jensens Fonde finansieret byggeriet, som er budgetteret til 235 mio.kr. Skibet skal afløse det tidligere forskningsskib ”Paamiut”, men vil med sin størrelse og udrustning kunne udføre langt flere typer af forsknings- og miljøopgaver, ligesom der også er gjort plads til uddannelsesophold, bl.a. for de maritime uddannelser.

Skibet er Grønlands hidtil største investering i forskning, og afspejler betydningen af havets levende ressourcer for det grønlandske samfund. Naalakkersuisoq for Forskning og Miljø, Jess Svane udtaler: ”Det er et stolt øjeblik for Grønland, og jeg glæder mig over, at vi hermed sikrer de bedste betingelser for udforskningen af havet og dets ressourcer”.


For yderligere oplysninger, kontakt:
Direktør Klaus Nygaard på 36 12 00 eller på mail: nygaard@natur.gl