Aflivning af problemisbjørne, Qeqertarsuatsiaat

Foto Øystein Wiig Zoologisk Museum, Oslo

Isbjørnemor og 2 unger er blevet aflivet af kommunefoged og fanger, der har forsøgt at skræmme isbjørnene væk fra bygdeområdet siden mandag.

Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug har i tæt samarbejde med kommunefoged og en fanger forsøgt at få skræmt isbjørnemor med 2 unger væk fra Qeqertarsuatsiaat i flere forsøg siden mandag. Isbjørnemor med unger og unger er fredet i Grønland.
Ifølge de modtagne oplysninger har intet menneskeliv været i fare fra mandag til og med torsdag sen eftermiddag, hvor de sidst blev observeret.

De var ellers blevet skræmt væk til Qaattoorfiit. I går sent eftermiddag var de dog kommet til den sydlige del af øen hvor Qeqertarsuatsiaat er. Imidlertid var isbjørnemor med ungerne kommet tilbage til bygden i løbet af natten til fredag og spist af folks forråd ved husene og havde også været ved Kalaaliaraq-området.

Derfor har kommunefoged i samråd med politiet og Departementet fået aflivet isbjørnemor med ungerne.

Kød vil blive omdelt til bygdebefolkningen. Skind med klør og kranium med tænder samt mavesæk vil blive genstand for nærmere undersøgelse og derfor sendes til Departementet og videre til Naturinstituttet.

Departementet vil takke kommunefoged og fangeren samt bygdebefolkningen for deres samarbejde og tålmodighed i forbindelse med forsøget på at skræmme isbjørnene væk fra bygden. Departementet har under hele processen understreget at menneskeliv går forud når vi har med rovdyr i beboede områder at gøre. Alle gældende bestemmelser og retningslinjer er blevet fulgt af bygdebeboerne.


For nærmere information kontakt Amalie Jessen, afdelingschef, Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug, tlf.: 34 53 04, e-mail: amalie@nanoq.gl