COVID-19 - Nye anbefalinger ved indrejse til Grønland

Smittespredning af COVID-19 tager til i Danmark og i flere andre lande. Landslægen har udtrykt bekymring over den høje smittespredning, der øger risikoen for at få smitte ind i Grønland.

Naalakkersuisut har derfor vedtaget nye anbefalinger ved indrejse til Grønland:

Indrejsende, som har opholdt sig i en dansk rød kommune – det vil sige en kommune med højt smittetal - opfordres til at:
- lade sig re-teste på 5-dage efter ankomst
- holde afstand og helt undgå sociale arrangementer til det kan udelukkes, at man er smittet med COVID-19
www.ssi.dk/covid19data kan man se, hvilke kommuner der er røde, og dermed hvor man skal være særlig opmærksom på, at færdes i.

Hvem kan re-testes fra hvornår
De som er rejst ind fra onsdag den 16. september kan testes fra mandag den 21. september.

Hvis man rejser ind til en § 7 – destination jf. aktuelle indrejsebekendtgørelse er det stadig obligatorisk at lade sig teste på 5-dagen efter ankomst til Grønland eller gå i 14-dages karantæne i en inden rejsen går videre.

Bekendtgørelsen kan findes her.

Situationen monitereres tæt
COVID-19 smitten i Danmark og udlandet monitoreres tæt, og hvis smittespredningen forværres, og særligt i Danmark, så vil der hurtigt indføres nye anbefalinger og restriktioner for indrejsende.

Naalakkersuisoq Anna Wangenheim:

”Danmark står nu i anden bølge af COVID-19 pandemien, hvor Grønland indtil nu har undgået en egentlig første bølge. Det er lykkedes pga. en vellykket indsats med kontrolleret indrejse, og fordi alle borgere har taget et stort ansvar og fulgt de sundhedsfaglige råd. Skal vi fortsat lykkedes med at holde COVID-19 smitten på et minimum, skal vi alle igen tage ansvar. Vi kender de sundhedsfaglige råd – men vi skal også følge dem.”

Husk nu de sundhedsfaglige råd
- Hold afstand
- Undgå håndtryk og kram
- Host ikke i hænderne
- Hold høj håndhygiejne
Øvrige tiltag
Aktuelt arbejdes der med opdatering af bekendtgørelsen for indrejse, så den både kan favne et øget smittebillede i Danmark og samtidig håndtere et større behov for re-tests af indrejsende.

Selvstyret vil endvidere indføre regler for de ansattes fysiske møder med indrejsende og eventuelle sociale aktiviteter i den forbindelse. Eksempelvis vil møder med indrejsende fra Danmark og andre lande kun afholdes, hvis disse er strengt nødvendige. Siden indrejse til Grønland blev åbnes I forvejen gennemføres der kun strengt nødvendige tjenesterejser i Selvstyret.

Naalakkersuisut anbefaler, at virksomheder indfører de samme regler.