Hensigtserklæring om samarbejde vedr. Cyber- og informationssikkerhed underskrevet

I forbindelse med Forsvarsminister Trine Bramsens besøg i Nuuk mødtes Forsvarsministeren med Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur Karl Frederik Danielsen, som også er fungerende Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur og Kirke, samt Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender og Energiområdet Steen Lynge.

Mødet startede med en gåtur på kyststien i Nuuk, hvor Karl Frederik Danielsen og Trine Bramsen talte om forskellige emner som uddannelse, lufthavne og sikkerhed.

Gåturen, som gik til Hans Egedes Hus, afsluttedes med en underskrivelse af hensigtserklæring om styrket samarbejde om Cyber- og informationssikkerhed.

Hensigtserklæringen handler om, at et øget digitaliseret Grønland må væbne sig mod cyber-trusler med de nyeste digitale sikkerhedssystemer. Derfor vil Naalakkersuisut og Regeringen i Danmark styrke samarbejdet på cyber- og informationssikkerhedsområdet.

Hensigtserklæringen omfatter rådgivning og vejledning for myndigheder, virksomheder og borgere så vidensniveauet om og robustheden imod cyberangreb højnes samt monitorering og udredning ved et eventuelt cyberangreb.

Hensigtserklæringen beskriver desuden et fælles ønske om, at lov for Center for Cybersikkerhed træder i kraft for Grønland. Dette lovforslag vil blive behandlet på Inatsartuts Efterårssamling.

Jeg er meget glad for det fælles fokus og konstruktive samarbejde vi har med Regeringen indenfor cybersikkerhed. Naalakkersuisut har et ønske om at styrke indsatsen for et højt niveau af cyber- og informationssikkerheden for både offentlige myndigheder, virksomheder og borgere. Dette mål understøtter både hensigtserklæringen og lovforslaget om Center for Cybersikkerhed”,  siger Naalakkersuisoq Karl Frederik Danielsen.

Jeg er tilfreds med, at vi nu har mulighed for at samarbejde tættere for at sikre, at de informationer vi deler med regeringen kun bliver delt med regeringen. Vi ved jo. at der er større opmærksom på Grønland og Arktis. Det kræver øget koordination mellem regeringen og Naalakkersuisut. Det kan erklæringen være med til at sikre. ”, udtaler Naalakkersuisoq Steen Lynge. 

”Hackerne respekterer ikke grænser. Derfor er det godt og vigtigt, at Grønland og Danmark sammen kan øge cybersikkerheden, så det grønlandske samfund kan få en høj beskyttelse. Jeg er glad for, at der lægges op til, at loven om Center for Cybersikkerhed sættes i kraft i Grønland. Det vil betyde, at Center for Cybersikkerhed bedre kan hjælpe i Grønland – både med at forebygge og med hjælp, hvis der skulle ske alvorlige cyberangreb ”siger Trine Bramsen.

For nærmere oplysninger kontakt: ministersekretær Rosa Thorsen, +299553303  rosath@nanoq.gl og ministersekretær Jens Christian Jacobsen, +299565452 jech@nanoq.gl, samt pressesekretær Kristian Hedegaard, +4561871552 khe@fmn.dk