Covid-19: Vigtig brik i inddæmningsstrategien på plads

Selvstyret har investeret i 5 nye avancerede testmaskiner, som skal medvirke til at man kan forvente hurtigere testresultat efter podning for Covid-19.  De fem maskiner er placeret strategisk i Qaqortoq, Sisimiut, Aasiaat, Ilulissat og Tasiilaq og de fire af dem er allerede i drift. I Nuuk har der siden april 2020 været mulighed for laboratorieanalyse for Covid-19.

Sundhedspersonalet har op til installations, - og monteringsperioden gennemgået et praktisk brugerkursus i maskinernes funktionaliteter. De nye maskiner kan analysere mange prøver på kort tid ved hjælp af en speciel teknik hvor flere tests undersøges samtidig. Fremadrettet kan testmaskinerne også anvendes til at teste for f.eks. tuberkulose.

De nye maskiner vil sikre mere end tilstrækkelig testkapacitet til at imødekomme en eventuel situation, hvor der vil være flere smittede.

Den senest konstaterede positive i Nanortalik blev fundet på den nye maskine i Qaqortoq. Det var medvirkende til, at testen hurtigt blev analyseret og de nødvendige forebyggende tiltag umiddelbart kunne iværksættes.

Grønlands Selvstyre har købt udstyret af amerikanske firma Cepheid. Indkøbet er sket med assistance fra det amerikanske udenrigsministerium og den amerikanske ambassade i København samt Grønlands Repræsentation i Washington.