Mobilitetspakken skal understøtte allerede etablerede turisthjælpepakke

Naalakkersuisut har iværksat en ny mobilitetspakke, som i forlængelse af den allerede iværksatte turisthjælpepakke skal hjælpe et turisterhverv, der forventes at blive påvirket negativt af COVID-19 situationen.

Siden Naalakkersuisuts iværksættelse af en række hjælpepakker i marts 2020 har grønlandske virksomheder ansøgt og modtaget støtte. Der er således allerede udbetalt ca. 42 mio. kr. i støtte til lang række virksomheder på tværs af erhverv.

Det er især virksomheder relateret til turisme, der har fået udbetalt støtte. Dette skyldes om i høj grad, at disse virksomheder oplever de negative økonomiske konsekvenser af COVID-19 situationen. Derfor etablerede Naalakkersuisut allerede tidligere på sommeren en turisthjælpepakke, som er en målrettet støtte til et trængt turisterhverv indeholdende COVID-19 rabat på hotelovernatninger og oplevelsesture.

For at understøtte turisthjælpepakken etablerer Naalakkersuisut efter dialog med GE, SIK, Nusuka og KNAPK m.fl. nu en mobilitetspakke med en ordning, som er målrettet grønlandske ruteoperatører.

Ny mobilitetspakke til rejser

Den nye ordning, mobilitetspakken, har til formål at gøre det billigere for interne rejser i Grønland i samme periode som aktivitetspakken er gældende. Det forventes at skabe mere aktivitet for turisterhvervet herunder hotel- og restaurationsbranchen og dermed hjælpe dette erhverv gennem en tid med særligt svære vilkår.

Ordningen indebærer, at ruteoperatører med tilskud fra Selvstyret får mulighed for at tilbyde COVID-19 rabat på deres interne billetter i Grønland mellem byer og bygder.

Rejsende i Grønland har således mulighed for at undersøge mulighederne for COVID-19 rabat ved den enkle ruteoperatør.

Læs mere om reglerne for ordningerne her: www.big.gl

Naalakkersuisoq for Erhverv og Mineralske Råstoffer Jens-Frederik Nielsen udtaler:
”Jeg er meget optaget af at hjælpe de erhverv, der helt uforskyldt lider på grund af corona. Her er det ingen hemmelighed, at turismen er hårdt ramt. Rigtig hårdt endda. Naalakkersuisut har allerede iværksat en række hjælpepakker, men vi har vurderet, at der skal mere til. Derfor er jeg glad for, at det fra og med i dag bliver muligt at få tilskud til rejser mellem byer og bygder. Jeg håber at rigtig mange vil benytte ordningen til at se steder i vores smukke land, som de ellers ikke ville få at se. Det nye tiltag vil således både kunne give store oplevelser til befolkningen og samtidig være med til at støtte vores lokale turistaktører i en svær tid.”


Direktør Brian Buus Pedersen, GE, Formand for SIK Jess G. Bertelsen og Formand for Nusuka Gerth Lynge udtaler:
”Coronakrisen har flere følgevirkninger end først antaget. Tilbagemeldinger fra erhvervslivet tyder på, især turisterhvervet er hårdt ramt denne sommer. Vi er derfor tilfredse med, i samarbejde med Naalakkersuisut at tilrettelægge den ny ordning, der kan understøtte et trængt turisterhverv.”

Mobilitetspakken træder i kraft pr. dags dato og ruteoperatører vil pr. dags dato have mulighed for at indgå aftale med Selvstyret om tilskud i en afgrænset periode, mens de øvrige hjælpepakker er gældende.

Adgang til retningslinjer, modelaftaler mv. findes på erhvervsportalen www.big.gl.

For nærmere information henvises til:
  • Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer Jens-Frederik Nielsen på telefon 345000
  • Formand for SIK Jess G. Berthelsen på telefon 322133
  • Direktør for Grønlands Erhverv Brian Buus Pedersen på telefon 363710
  • Formand for KNAPK Henrik Sandgreen på telefon 588192
  • Formand for Nusuka Gerth Lynge på telefon 485357