Kulturpris til Pele Møller og Opmuntringspris til Jens Christian Lyberth Lennert

Den Grønlandske Kulturpris er i år gået til musikeren Pele Møller, mens filmskaber Jens Christian Lyberth Lennert modtager Naalakkersuisuts Opmuntringspris.

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur og Kirke Ane Lone Bagger, stod for overrækkelsen af de to priser i Katuaq, Grønlands Kulturhus, på Nationaldagen den 21. juni.

Om Pele Møller sagde Ane Lone Bagger blandt andet:
  • Fra start 1990’erne skabte han sit eget orkester, hvor de spiller jazzmusik. En genre, som han har lyttet til siden barndommen, og som har præget hans musikalske stil. Han har været med til at udgive i alt 17 albums. En del med sit eget orkester samt til andre musikeres udgivelser. Desuden har han udgivet undervisningsdvd i guitarspil med sine egne værker og er stadig en aktiv underviser gennem fritidsundervisning i guitar og for andre målgrupper.
  • Smukke kærlighedssange, sange om venskab, humoristiske sange, og sange om kærlighed til landet og det smukke natur er nogle af de temaer, man kan finde i hans sangtekster. Ørehængende melodier, følsomme og glade sange.
Om Jens Christian Lyberth Lennert sagde Ane Lone Bagger blandt andet:
  • Hans interesse for billeder og film startede i teenagealderen, da nogle af hans venner havde det som interesse og beskæftigelse. Senere begyndte han selv at arbejde med at skabe film. Hans første kortfilm hedder: “You killed your dreams”. En kortfilm, som handler om hans følelser, tanker og drømme. Derudover har han blandt andet filmet koncerter, drum sessions i forskellige udendørsområder og filmet et par kulturelle personligheder. Et af hans kortfilm med titlen: ”Kukiiarneq” blev vist i Europas største filmfestival Berlinalen i år.

Naalakkersuisut stiftede Den Grønlandske Kulturpris i 1982. Den uddeles sammen med 50.000 kr. til en eller flere personer eller organisationer, der har ydet en ekstraordinær indsats for det kulturelle liv. Prisen uddeles hvert år på Nationaldagen, den 21. juni.

Naalakkersuisuts Opmuntringspris på 10.000 kr. blev stiftet i 2016. Den uddeles til et ungt talent i forbindelse med Kulturprisen.

For yderligere oplysninger, kontakt specialkonsulent Pia Lynge, direkte +299 345706, PILY@nanoq.gl

Tale ved Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur og Kirke Ane Lone Bagger i forbindelse med uddeling af Kulturpris og Opmuntringspris den 21. juni 2020.