Naalakkersuisoq’s rejse til Sisimiut

Onsdag den 3. juni var Naalakkersuisoq Karl Frederik Danielsen til møde med borgmester Malik Berthelsen hvor de drøftede de kommende servicekontrakter og infrastruktur tiltag i Qeqqata Kommunia.

I forbindelse med besøget benyttede Karl Frederik Danielsen lejligheden til at besigtige prøvehuset Illorput 2100 og han besøgte Royal Arctic Line’s afdeling i Sisimiut.

Under besøget i Illorput 2100 så han blandt andet den nye generation af tørklossetter, som ved 2000 W brænder affaldet af på kun 45 minutter så der ikke er behov for yderligere rengøring og udsmid. I den forbindelse udtaler Karl Frederik Danielsen: ”Med disse tørklosetter undgår man den normale miljøpåvirkning og skader ikke naturen. Jeg er meget imponeret over, hvordan man har udnyttet de 104 m2 på bedste vis med fire soveværelser, stue, køkken bad og bryggers.”

Det blev også oplyst, at huset med sin høje grad af isolering med ca. 30 cm tykke vægge er meget miljøvenligt. Karl Frederik Danielsen udtaler derom, at: ”Det er meget imponerende, som man kan bruge så stort et hus og kun have en omkostning til varme på ca. 8.000 kr. om året. Jeg ville ønske, at flere steder kunne få samme opmærksomhed om energiforbruget og få de øvrige boliger i landet op på samme standard”.

På havnen i Sisimiut fandt havnechef Solvej Møller tid til at vise rundt og fortælle om de mange aktiviteter, der sker på havnen. Der er for eksempel lige blevet udvidet med 88 reefer stik, som bruges når fryse- og kølecontainere skal have strøm.

Karl Frederik Danielsen udtaler: ”Det var mig en stor fornøjelse at se den store aktivitet på havnen. Specielt gjorde det stort indtryk på mig, hvor dygtige man er til at udnytte pladsen og placeringen i forhold til de store fiskebanker.”
Han fortsætter: ”Det gjorde stort indtryk på mig, at se, hvor mange personer der havde travlt med at håndtere de skibe, der var i havnen og hvordan mandskabet gennem arbejdsomhed og flid håndterede såvel containere som stykgods med stor behændighed.”

For yderligere oplysninger kan ministersekretær Inuk Kielsen Fleischer kontaktes på ikie@nanoq.gl