Ane Lone Bagger mødes med Vice-Generalsekretær i EU’s Udenrigstjeneste og med Danmarks Ambassadør til NATO

Naalakkersuisoq Ane Lone Bagger mødtes med Vice-Generalsekretær i EU’s Udenrigstjeneste, Christian Leffler, tirsdag den 17. december i Bruxelles. Leffler er øverste ansvarlig embedsmand for EU’s arktiske politik i EU’s udenrigstjeneste EEAS. Ved mødet var Leffler blandt andet ledsaget af EU’s nuværende Ambassadør for arktiske anliggender Lars-Gunnar Vigemark.

Under mødet blev Grønlands og EU’s interesser i Arktis drøftet. Leffler udtrykte, at det er tydeligt at der er stor interesse for Grønland internationalt og at EU har stor interesse for at udvikle det gensidige forhold med Grønland. Leffler glædede sig også over, at Ane Lone havde haft et godt møde med den nye finske Europa-Kommissær for internationale partnerskaber, Jutta Urpilainen som i EU har ansvaret for De Oversøiske Lande og Territorier (OLT’erne) til EU, samt Grønland.

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender udtaler:

”Det var godt at mødes med Christian Leffler fra EU’s Udenrigstjeneste. Leffler har hidtil haft stor indflydelse på udformningen af EU’s arktiske politik og han bekræftede, at vi nok kan forvente, at EU vil være endnu mere synlig i Arktis og Grønland end tilfældet er i dag. Dette harmonerer med EU’s nye linje om, at være en større geopolitisk aktør på globalt plan. Da vi spurgte ind til EU’s fremtidige engagement i Grønland bekræftede han også, at der internt i EU er indledende overvejelser om at åbne et EU-kontor i Grønland for at styrke EU-Grønland samarbejdet. Det byder vi fra Naalakkersuisuts side naturligvis velkommen.”


Der var ligeledes et andet vigtigt møde på Naalakkersuisoq Ane Lone Baggers program onsdag den 18. december, og det var at hilse på Danmarks Ambassadør til NATO Liselotte Plesner. Dette møde havde til formål at gensidigt orientere hinanden om aktuelle forhold i Grønland, Arktis og aktuelle NATO-forhold og spørgsmål. Mødet foregik i NATOs nye hovedkvarter i Bruxelles.

Om mødet udtaler Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender at:

”Det er altid vigtigt for os at blive opdateret vedrørende NATO, som Grønland er del af via Kongeriget Danmarks medlemskab, og det er ligeledes vigtigt, at repræsentanter i NATO er bekendte med relevante udviklinger i Grønland.”

For yderligere information kontakt: Mininnguaq Kleist, mail: mikl@nanoq.gl, mobil: +32 499 99 98 58