Fejring af handicapdagen

Af Naalakkersuisoq for Sundhed, Sociale Anliggender og Justitsområdet Martha Abelsen

I dag tirsdag d. 3. december fejrer vi FN’s handicapdag. Lad os bruge dagen til at fejre, at vi med den nye lov om støtte til personer med handicap har taget nogle vigtige skridt på vejen mod at sikre bedre forhold for personer med handicap. Lad os også bruge dagen som en påmindelse om, at vi skal beholde arbejdstøjet på.

Der har i det seneste år været et øget fokus på at sikre bedre forhold og bedre rettigheder for personer med handicap. Mange nye initiativer er sat gang.

Tidligere på året vedtog et enigt Inatsisartut lov om støtte til personer med handicap.

Den nye lov om støtte til personer med handicap skal bidrage til at skabe forbedringer for personer med handicap. Loven træder i kraft d. 1. januar 2020.

Med vedtagelse af den nye lov har vi taget vigtige skridt i retning af at forbedre forholdene for personer med handicap. Men vedtagelsen af loven er kun første skridt. Nu skal loven - formelt og i praksis - træde i kraft. Loven skal gerne resultere i forbedringer for den enkelte person med handicap og de pårørende. Det betyder, at forvaltningerne i kommunerne og de enkelte sagsbehandlere skal have kendskab til loven.

Derfor var jeg også utrolig glad for, at så mange sagsbehandlere og fagpersoner deltog, da Styrelsen for Forebyggelse og Sociale Forhold i slutningen af november holdt lovseminar. Det er nemlig nu, at arbejdet med at omsætte lov til handling går i gang. Nu har vi fået rammerne og forpligtelserne til reelle forbedringer.

Jeg håber, at vi også i fremtiden – på tværs af foreningerne, kommunerne og Naalakkersuisut - kan diskutere og udveksle erfaringer om, hvordan vi bedst implementerer den nye lov og hvordan vi i øvrigt arbejder videre med at udvikle og forbedre forholdene for personer med handicap.

Alle ønskes en rigtig god handicapdag.

 

Kontakt

For nærmere information kontakt ministersekretær Inger Heilmann Larsen på e-mail: ihla@nanoq.gl eller tlf. + 299 554160