Nyt strategisk partnerskabsaftale underskrevet mellem Ilisimatusarfik og Forsvarsakademiet

Dekan ved Forsvarsakademiet, Peter Dahl Thruelsen, og rektor ved Ilisimatusarfik, Gitte Adler Reimer, har indgået en strategisk samarbejdsaftale om mere forskning og uddannelse om arktisk sikkerhedspolitik

Initiativet er blevet godt modtaget både hos den danske regering og Naalakkersuisut.

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger, glæder sig over Ilisimatusarfiks og Forsvarsakademiets samarbejdsaftale:

"Rigsfællesskabets forsvar er også Grønlands forsvar, og det er naturligt at Grønlands Universitet nu har etableret et samarbejde med Forsvarsakademiet. Stormagtskonkurrencen i Arktis betyder, at mange er blevet opmærksom på den centrale placering af vores land. Forandringerne i Arktis er ikke kun stormagtsanliggender, men derimod i særdeleshed et anliggende for os der kalder Arktis for vores hjem. Det er derfor glædeligt at vi i Arktis nu får mulighed for at bidrage til udviklingen af viden om Arktis. Vi skal arbejde på, at det er os der bor i Arktis der definerer Arktis, og her mener jeg at vidensudvikling om Arktis skal ske her i Grønland. Jeg vil gerne opfordre grønlandske studerende til at gøre god brug af de nye muligheder der nu åbner sig mellem Ilisimatusarfik og Forsvarsakademiet,"
siger hun.

Også forsvarsminister Trine Bramsen, der besøgte Forsvarsakademiet den 4. november, ønsker et tættere samarbejde i Rigsfællesskabet, herunder mellem Danmark og Grønland:

“Forsvaret skal i endnu højere grad end i dag bidrage til tryghed og sikkerhed i hele Rigsfællesskabet. Det kræver et tættere samarbejde på en række områder. Vi skal både give adgang til vores uddannelser og blive endnu bedre til at lytte til indspark og perspektiver fra Grønland og Færøerne. Derfor er jeg glad for, at Forsvarsakademiet og Ilisimatusarfik nu indgår er tættere samarbejde om uddannelse og forskning, som kan komme os alle til gode,” siger hun.

Samarbejdsaftale med fokus på viden om arktisk diplomati og sikkerhedspolitik
Samarbejdsaftalen bygger på både uddannelses- og forskningssamarbejde, mulighed for at udveksle undervisere samt afholdelse af fælles videns konferencer.

Aftalen vil således underbygge behovet for et tættere samarbejde om forskning og uddannelse i rammen af de nye sikkerhedspolitiske udfordringer for Rigsfællesskabet. Herfra vil Forsvarsakademiet og Ilisimatusarfik kunne dele deres viden med danske og grønlandske myndigheder, resten af Forsvaret, Regeringen i Danmark og Selvstyret i Grønland.

Mere information og kontakt
Hvis vil vide mere om aftalen, er du velkommen til at skrive til Emilie Lykke Crillesen ved Forsvarsakademiet via mail: emcr@fak.dk eller Rasmus Leander Nielsen ved Ilisimatusarfik via mail: raln@uni.gl

Aftalen er formelt trådt i kraft fra d. 7. november 2019.