Killiliisa dokumentar om livet efter overgreb

Dokumentaren ”Pilluarneq Ersigiunnaarpara” (”Lykken skræmmer mig ikke længere”) er to personlige og stærke fortællinger om seksuelle overgreb, og om at leve et godt og trygt liv, på trods af traumatiske oplevelser i barndommen.

 

Dokumentaren er en del af Killiliisa, som er Naalakkersuisuts strategi mod seksuelle overgreb, som har som mål at skabe positive forandringer, og nedbringe antallet af seksuelle overgreb i Grønland.

 

- Seksuelle overgreb kan ikke accepteres, og seksuelle overgreb skal ikke forties. Kampen mod seksuelle overgreb er noget, som vi som samfund må stå sammen om. Derfor har vi brug for at opbygge fælles viden og et fælles sprog om overgreb, siger Naalakkersuisoq for Sundhed, Sociale Anliggender og Justitsområdet, Martha Abelsen.

 

”Pilluarneq Ersigiunnaarpara” er en dokumentarfilm om to personer, der begge som børn har været udsat for seksuelle overgreb. Gukki Nuka (53 år) er kunstner, og skal nu tilbage til sin barndomsby Uummannaq, hvor overgrebene fandt sted. Kornelia (24 år) kæmper med angsten i dag, men har brudt den onde cirkel og kæmper for at få et liv med den frihed, hun selv ønskede som barn.

 

- Når Gukki Nuka og Kornelia vælger at stå frem og dele deres personlige historier med os, så giver det os noget, vi kan spejle os i. Vi får en værdifuld og fælles viden om, hvad det betyder for et menneske, at blive udsat for overgreb. Samtidig giver historierne os håb, fordi Gukki Nuka og Kornelia viser, hvordan de arbejder for at opnå et godt og trygt liv på trods af de oplevelser, de har haft, udtaler Naalakkersuisoq, Martha Abelsen.

 

Igennem interviews med psykologer fra Selvstyrets Rejsehold, får man sat Gukki Nukas og Kornelias situationer og kampe i kontekst, og emnet om seksuelle overgreb i en forståelig og håndgribelig kontekst.

 

”Pilluarneq Ersigiunnaarpara” er på trods af sit hårde emne, også en livsbekræftende filmoplevelse, hvor Gukki Nuka og Kornelia giver os et indblik i deres valg for at leve et godt og trygt liv, på trods af traumatiske oplevelser i barndommen.

 

Dokumentaren er produceret af Nivaara Films for Styrelsen for Forebyggelse og Sociale Forhold. Filmen bliver vist i en række byer og efterfølgende vil der være paneldebat. Billetter er gratis og alle interesserede er velkomne. Filmen er ikke egnet for børn under 15 år, og børn under 18 år skal ledsages af voksne.

 

Filmen bliver vist i følgende byer.

 

Nuuk: 7. november Kl. 18:00 – 20:30, Katuaq

Ilulissat: 10. november Kl. 19:00 – 21:00, Sermermiut Kulturhus

Aasiaat: 13. november 19:00 – 21:00, Forsamlingshuset

Maniitsoq: 17. november Kl. 19:00 – 21:00, Forsamlingshuset

Narsaq: 21. november Kl. 19:00 – 21:00, Forsamlingshuset

Tasiilaq: 25. november Kl. 19:00 – 21:00, Forsamlingshuset

 

 

For yderligere oplysninger kontakt Afdelingschef Ditte Sølbeck på telefon +299 34 60 37 eller e-mail ditt@nanoq.gl