Den amerikanske udenrigsministers rådgiver besøger Grønland og Danmark

Den amerikanske udenrigsministers rådgiver, T. Ulrich Brechbuhl har besøgt Grønland og Danmark på en orienteringsrejse.

I Danmark mødtes rådgiver Brechbuhl med Forsvarsminister Trine Bramsen samt embedsmænd fra Statsministeriet og Udenrigsministeriet. Departement for Udenrigsanliggender deltog også ved disse møder i København.

I Grønland mødtes rådgiver Brechbuhl med Formanden for Naalakkersuisut, Naalakkersuisoq for Finanser, Naalakkersuisoq for Råstoffer og Arbejdsmarked, Naalakkersuisoq for Erhverv, Energi og Forskning, samt Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender.

Rådgiver Brechbuhl var ledsaget af ambassadøren for Kongeriget, Carla Sands, samt embedsmænd fra det amerikanske udenrigsministerium, forsvarsministerium og det amerikanske nationale sikkerhedsråd. Det danske udenrigsministerium deltog også ved møderne i Nuuk.

Da der var tale om en orienteringsrejse for rådgiver Brechbuhl, var der blot tale om møder mellem medlemmer af Naalakkersuisut og delegationen indeholdende præsentationer om Grønland samt muligheder for investering, samarbejde og handel. Der blev derfor ikke indgået konkrete aftaler om samarbejde med USA.

”USA er vores nærmeste allierede, og vi har en god dialog med dem. Det var en orienteringsrejse for rådgiver Brechbuhl og hans delegation, hvor vi fik mulighed for at fortælle om udviklingen i Grønland. Jeg er sikker på at rådgiver Brechbuhl kommer hjem med mange indtryk som kan formes til konkrete ideer for hvordan samarbejdet mellem Grønland, Danmark og USA kan styrkes.” - fortæller Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender.

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender fortsætter:
”Vi har haft gæster fra den amerikanske administration flere gange i år, særligt ambassadør Carla Sands har været på hyppigt besøg. Vi har i år set en større og større interesse for vores land fra amerikansk side, og vi oplever en villighed til at samarbejde mere med os. Vi er glade for denne nye udvikling, og ser frem til at se om den amerikanske interesse vil føre til reelle resultater. Når Naalakkersuisut mødes med amerikanerne, på alle niveauer, understreger vi hvor vigtigt det er for Grønland at få reelle fordele ved amerikansk tilstedeværelse ved Thule Air Base, herunder særligt i forhold til servicekontrakten. Dette har vi gentaget overfor rådgiver Brechbuhl og hans delegation.”

For yderligere oplysninger kontakt Departementschef Kenneth Høegh i Departementet for Udenrigsanliggender på telefon +299 56 56 04, mail: kenh@nanoq.gl