Genåbning af kirken i Ittoqqortoormiit

Til stor glæde for borgerne i Ittoqqortoormiit er kirken i Ittoqqortoormiit atter taget i brug efter at have været lukket i 2 år.

I de 2 år har borgerne i Ittoqqortoormiit ikke kunnet benytte sig af byens smukke kirke, da den af sikkerhedsmæssige årsager har været lukket. De kirkelige handlinger har været henlagt til byens forsamlingshus, indtil kirken var færdigrenoveret. Henover sommeren har håndværkere haft travlt med at renovere kirken, så den igen kan benyttes til kirkelige handlinger.

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender Ane Lone Bagger udtaler: ”Jeg er utrolig glad for, at den smukke kirke, som er af stor historisk betydning for byen, er blevet renoveret og at byens borgere dermed igen har mulighed for at benytte kirken til kirkelige handlinger.”

Departementet for Uddannelse, Kultur og Kirke oplyser derudover, at Selvstyrets bekendtgørelse nr. 11 af 1. oktober 2019 som vedrører urneopbevaring og spredning af aske nu er trådt kraft. I bekendtgørelsen er der fastsat regler om midlertidig opbevaring af urnen et andet sted end i præstegældet og om, hvordan der kan forholdes med asken på anden sømmelig måde, herunder om betingelser for meddelelse af tilladelse til spredning af urneaske over grønlandsk område og om eventuelle formkrav for ansøgning om tilladelse.

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender udtaler: ”Der har været et ønske om en større grad af personlig frihed i forhold til hvad der skal ske når et menneske dør. Med denne bekendtgørelse bliver det nu muligt i højere grad at tilgodese afdødes og dennes families ønsker, og det glæder mig utrolig meget, da det er vigtigt at få en god afslutning på begivenheder, som vækker sorg blandt familie og venner.”

Bekendtgørelsen trådte i kraft 1. oktober og kan findes på www.lovgivning.gl


Kontaktperson:
Line Hasselriis (Departementet for Uddannelse, Kultur og Kirke)
Toqq/direkte 345708
LAND@nanoq.gl