Mindeord Anda Kuitse

Til vores store sorg modtog vi meddelelsen, at den kendte trommedanser Anda Kuitse var afgået ved døden lørdag den 21. september 2019 på grund af sygdom. Han blev født i 1951 i Kulusuk, søn af trommedansere Miilikka og Vilhelm Kuitse.

I Grønland og det øvrige Arktis er trommedansen og sangen en tradition, der har dybe rødder, og er derfor et udtryk for vores kulturelle arv.

Anda Kuitse var 3-4 år gammel, da han så sine forældre spille trommedans. Selv prøvede han trommedans for første gang i 1972. Siden har han arbejdet for at bevare, videreføre og sikre, at kulturarven med trommedans ikke går tabt. Det førte ham rundt i alle dele af verden.

Anda Kuitse arvede sangene fra sin far, som også har arvet fra sine forfædre. Han lavede aldrig nye sange, og på den måde har han i stor grad været med til at bevare og sikre det ældre sange. Han har deltaget i diverse lokale og internationale kulturelle og andre arrangementer, undervist, og underholdt turister med trommedans.

Anda Kuitse vil blive husket for sit vigtige arbejde med at videreføre de ældre østgrønlandske sange og trommedans til de nye generationer, så disse ikke går tabt for eftertiden.

Vi har i Grønland mistet en stor kulturpersonlighed, som vi alle kommer til at savne dybt.

Vores dybeste medfølelse går til familien.

Æret være hans minde.

På vegne af Naalakkersuisut, medlem af Naalakkersuisut Ane Lone Bagger