Naalakkersuisut arbejder hårdt på at finde en løsning for forsvarets ønske for anvendelse af Kangerlussuaq

Såvel Naalakkersuisut som Forsvarsministeren er enige om, at en kommende aftale om forsvarets brug af Kangerlussuaq Lufthavn vil være en fælles beslutning mellem Naalakkersuisut og den danske regering.

Da Grønlands Selvstyre ejer lufthavnen i Kangerlussuaq, skal Naalakkersuisut dog præcisere, at spørgsmålet om Kangerlussuaq Lufthavns fremtid ene og alene er en grønlandsk beslutning.

Siden foråret 2019 har Naalakkersuisut sammen med forsvarsministeriet arbejdet på at finde en løsning i forhold til forsvarets ønske om fortsat at anvende Kangerlussuaq for deres luftoperationer i Grønland og Arktis, således som meldt ud af daværende forsvarsminister. I denne forbindelse er der nedsat en arbejdsgruppe, et arbejde som nu tegner til at skulle munde ud i en principaftale.

Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur Karl Frederik Danielsen og Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender Ane Lone Bagger udtaler i fællesskab:

”Vore embedsmænd har i et stykke tid arbejdet hårdt for at finde en løsning for en principaftale omkring det videre arbejde. Vi ser nu frem til at afslutte første skridt af arbejdet med underskrivningen af en overordnet principaftale i den nærmeste fremtid. Videre har det været et ønske fra Naalakkersuisut, at Kangerlussuaq Lufthavn ikke skal lukkes, hvilket har været en vigtig ledesnor i vores arbejde.

Når rammerne for forsvarets fortsatte brug af Kangerlussuaq Lufthavn er på plads, vil fundamentet for de nedsatte arbejdsgrupper med både forsvaret og kommunen være på plads. Naalakkersuisut ser frem til det videre arbejde.”
For yderligere oplysninger, kontakt, Ministersekretær for Ane Lone Bagger,
Rosa Thorsen +299 553303 rosath@nanoq.gl
og/eller
Ministersekretær for Karl Frederik Danielsen, Anders Samuelsen +299 290320 ansa@nanoq.gl