Extreme E bekræfter Grønland som en arktis etape i et racerløb

30. august: Kangerlussuaq, Grønland: Verdens første offroad racerløb for E-SUV’er, Extreme E-serien, har i dag afsløret den første løbsplacering og samtidig bekræftet, at Grønland skal være vært for den arktiske del af mesterskabet, når sæson 1 skydes i gang i 2021.

Extreme E kommer således til at skrive sig ind i historien som den første motorsportsserie, der nogensinde er afholdt i Grønland, og denne nyhed blev afsløret nær Kangerlussuaq i Vestgrønland af stifteren af Extreme E, Alejandro Agag, sammen med Jess Svane, Naalakkersuisoq for Erhverv, Energi og Forskning.

Ved løbsstedet, som ligger ved siden af Russells Gletscher, udtalte Alejandro Agag: “Jeg er utrolig begejstret over at kunne bringe Extreme E’s unikke løbsformat for E-SUV’er helt frem i forreste linje af den globale klimaudfordring her i Grønland. Jeg lovede, at Extreme E ville være banebrydende inden for motorsport, og dette viser, at jeg mente, hvad jeg sagde.”

“Udover at være en seriøs motorløbsserie har Extreme E et ambitiøst mål om at fremme anvendelsen af elektrisk mobilitet i kampen om at nedbringe emissionsniveauerne globalt set. En udfordring vi ikke længere kan sidde overhørig, særligt ikke her i Grønland.”

“Sammen med Naalakkersuisut, og med støtte fra klimaeksperter fra Cambridge University, vil vi skabe en sensationel turnering med en af de mest utrolige naturskabte kulisser, som helt grundlæggende vil virke som en dobbelt katalysator i bestræbelserne på at skabe øget bevidsthed, oplysning og forskning, og med et mål om kun at efterlade et positivt fodaftryk, når vi tager afsted igen.”

Under Extreme E-løbet, som er det første af sin art inden for motorsport, kommer vi til at se E-SUV’er konkurrere direkte imod hinanden i fem fjerntliggende områder med en mission om at bruge sportens kraft til at sætte globalt spotlight på de største klimatrusler, vores planet står overfor.

Udover Grønland, som oplever hidtil usete følger af den globale opvarmning, er fire andre løbsplaceringer, som alle allerede har mærket konsekvenserne af klimaforandringerne og menneskers indblanding, ved at blive undersøgt som mulige løbssteder. Disse er Himalayabjergene, Sahara, Amazonas og en af øerne i Det indiske Ocean. Disse steder påvirkes blandt andet af skovrydning, den stigende vandstand i verdenshavene, smeltende isgletsjere, ørkendannelse og plastforurening.

Jess Svane, Naalakkersuisoq for Erhverv, Energi og Forskning, udtalte: “Jeg er meget glad for, at Extreme E kommer til Grønland i 2021. Det viser, at Grønland er ikke alene en smuk rejsedestination for naturelskere, eventyrere og vildtforskere, det er også et sted med en lys fremtid inden for erhvervsudvikling.”

Jess Svane tilføjer: ”Vi er også meget glade for Extreme E’s vision om at sætte fokus på klimaforandringerne. Det spiller perfekt sammen med vores egen grønne dagsorden. Grønland er et grønt land, og i dag kommer omkring 70 % af vores energiforsyning fra vedvarende energikilder, og vi er stærkt engageret i at øge dette tal yderligere i de kommende år.”
Løbsarrangørerne vil nu arbejde tæt sammen med Naalakkersuisut og lokale eksperter med en målsætning om kun at efterlade et positivt indtryk og med fokus på genoprettelsesprojekter, der imødekommer den lokale befolknings behov, og på strategier og bekæmpelse af klimaforandringer, der skal minimere virkningerne af løbsruten og selve løbet.

Arrangørerne vil desuden sikre, at der for hver lokation i samarbejde med en lokal tredjemand gennemføres grundige vurderinger af de miljømæssige, samfundsmæssige og forvaltningsmæssige konsekvenser for at sikre miljøbeskyttelse, social inklusion og politisk best practice.
Professor Peter Wadhams fra the Department of Applied Mathematics and Theoretical Physics (DAMTP) ved Cambridge University er den førende autoritet inden for afsmeltning og har ledet 55 arktiske ekspeditioner. Han deltog i forberedelserne og rådgav løbsarrangørerne i forbindelse med deres seneste rekognoscering.

Professor Wadhams udtaler: “Så snart jeg hørte om ideen om Extreme E, blev jeg meget begejstret. Transport tegner sig for 30 % af forbruget af fossile brændstoffer, som er hovedårsagen til den globale opvarmning, så Extreme E’s overordnede princip om at fremme brugen af elbiler er helt afgørende for vores planets fremtid.”

“Den 1. august, som var en af de dage, hvor jeg var i Grønland sammen med løbsteamet, mistede indlandsisen 12,5 mia. tons is, en ny dagsrekord. Tanken om, hvad det gør ved vandstanden i verdenshavene, er meget skræmmende. Vi står virkelig med en krise her – det sker lige nu, i dag, og vi er nødt til at handle hurtigt for overhovedet at have en chance for at bremse udviklingen.”

Peter tilføjer: “Det er et ideelt løbssted, vi har fundet her i Grønland. Det er en sandbanke, der består af bjergartsmel, der med tiden på naturlig vis er transporteret væk fra gletsjeren. Selve det at afvikle et løb her vil ikke have en negativ indvirkning på miljøet, men den potentielt øgede bevidsthed og læringsværdi, det kan føre med sig gennem denne markante sportsplatform, vil være enorm.”

Løbene vil blive afviklet over tre dage inden for et område på højst 10 km2. Banedesignerne har fået til opgave nøje at udvælge mulige ruter med den mest udfordrende og spændende løbsaction samtidig med, at de helt grundlæggende ikke skaber nogen negative påvirkninger, hverken fra et miljømæssigt eller samfundsmæssigt perspektiv. Ruterne vil blive lagt på en sådan måde, at man kan inkorporere eksisterende forhindringer og elementer med højdeforskelle og hop, uden at det bliver nødvendigt at ændre på omgivelserne.

Derudover er arrangørerne så småt gået i gang med at finde ud af, hvordan man på hver lokation kan følge og kontrollere de forskellige teams emissionsniveauer, og om man med sportsfremmende og økonomiske incitamenter kan honorere de teams, der opnår den laveste samlede udledning.

Sæson 1 er fastsat til at blive skudt i gang primo 2021. Grønland er det første af i alt fem løbslokationer, der skal bekræftes. I mellemtiden rekognoscerer løbsarrangørerne lige nu i andre regioner, og det forventes, at der vil blive annonceret flere løbslokationer i de kommende måneder.

Du kan læse mere om Extreme E her – www.Extreme-E.com

Hvis du ønsker yderligere oplysninger om Extreme E, er du velkommen til at kontakte:

Naalakkersuisut – Departementet for Erhverv, Energi og Forskning
E: isiin@nanaoq.gl / +299 -345000

NOTE TIL REDAKTØRERNE

Om Extreme E:
Extreme E er en helt ny løbsserie, hvor E-SUV’er konkurrerer i ekstreme omgivelser rundt om i verden, hvor klimaforandringer og miljøproblemer allerede har sat deres aftryk. Dette løb, som bringer os til fem forskellige lokationer verden over, sætter fokus på konsekvenserne af klimaforandringerne og menneskers indblanding i nogle af verdens mest fjerntliggende egne og søger at fremme udbredelsen af elbiler i kampen om at beskytte miljøet og vores planet.

Noget andet helt unik ved Extreme E er den ”flydende garage” kaldet RMS St. Helena. Det tidligere “Royal Mail”- og kombinerede fragt- og passagerskib er ved at blive moderniseret og opdateret med henblik på at reducere skibets CO₂-udledning. Skibet vil blive brugt til at transportere mesterskabets gods og infrastruktur, herunder SUV’erne, til nærmeste havn for derigennem at reducere Extreme E's CO₂-aftryk og for at fremme den videnskabelige forskning ved at fungere som flydende laboratorium.

Udover muligheden for at opleve løbet live har Extreme E slået sig sammen med den Oscarvindende filminstruktør Fisher Stevens, som har produceret “The Cove” og “Before The Flood”. Han vil instruere en Netflix-lignende dokumentarserie for at sætte fokus på de specifikke klimatrusler, som alle økosystemer står overfor.

Extreme E drives i samarbejde med Formel E – arrangøren af det såkaldte ABB FIA Formula E Championship. Extreme E er engageret i bæredygtighed, i at minimere miljøbelastningen og i at gøre sit for at genopbygge og retablere de områder, hvor klimaforandringerne allerede har sat deres spor.