Højniveau møde om skibsfart i Arktis

Generalsekretær for IMO (International Maritime Organization), Kitack Lim besøgte Ilulissat i dagene 26. til 28. august. Besøget var organiseret af Grønlands Selvstyre i samarbejde med Danske Rederier og Søfartsstyrelsen. Naalakkersuisoq for Boliger og Infrastruktur Karl Frederik Danielsen var vært for arrangementet.

Karl Frederik Danielsen udtaler:
”Søfarten er en grundsten i den grønlandske infrastruktur, og derfor er IMO en essentiel medspiller, når det kommer til sikkerhed til søs og beskyttelse af det arktiske havmiljø. Derfor har det været en stor glæde at kunne byde Generalsekretær Kitack Lim velkommen, og vise ham de grønlandske farvande hvor IMO’s polarkode spiller en afgørende rolle”.

Under sine indledende bemærkninger understregede Kitack Lim behovet for afbalancerede og bæredygtige søfartsaktiviteter i arktiske farvande. Han tilføjede yderligere, at den maritime infrastruktur skal videreudvikles, og at der er behov for mere samarbejde under hensyntagen til de udfordringer, som skibe står overfor, i arktiske farvande.

På mødet blev der drøftet sikkerhed til søs samt sikker navigation i arktiske farvande. Søfartsstyrelsen og IMO præsenterede udarbejdelse og implementering af søfartslovgivning. DMI og Geodatastyrelsen fremlagde status og visioner for bl.a. istjenesten og produktionen af søkort over Grønland.

Dertil præsenterede Arktisk Kommando og Grønlands Politi både udfordringer med SAR (search and rescue) og de erfaringer som på daglig basis høstes fra et tæt og effektivt samarbejde mellem myndighederne.

Til slut blev beskyttelse af det arktiske havmiljø diskuteret, med oplæg fra Departementet for Natur og Miljø og Miljø- og Fødevareministeriet, samt Søfartsstyrelsen.

Undervejs blev der modtaget værdifulde input fra Royal Arctic Line, og brancheorganisationen Danske Rederier.

Det aftaltes en opfølgende proces, samt et intensiveret samarbejde mellem parterne.

For yderligere information kontakt ministersekretær Anders Samuelsen på ansa@nanoq.gl