Præcisering fra APNN af artikel om makrel på Sermitsiaq.AG

Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug (APNN) skal hermed komme med en kort præcisering af en artikel, der blev lagt ud på Sermitsiaq.AG´ nyhedsside søndag den 25. august.

Artiklen ”Grønland om risiko for EU-sanktioner: EU skal ikke bestemme over os når vi ikke er med i makrelaftale” er i APNNs optik vinklet således, at læseren gives det indtryk, at Grønland er i en konflikt med EU, der er ved at blive optrappet. Dette er ikke korrekt. Grønland er ikke i konflikt med EU.
Grønland blev anerkendt som kyststat til makrel i efteråret 2016. Således deltog Grønland som en observatør til kyststatsforhandlingerne for makrel i 2014, da EU, Norge, og Færøerne blev enige om at lave en makrelaftale gældende til udgangen af 2018. Det er derfor ærgerligt, at de tre signaturparterne forlængede makrelaftalen i efteråret 2018 uden at involvere Grønland.
Det skal dog understreges, at det har været og fortsat er en høj prioritet for Grønland at arbejde konstruktivt i retning af en makrelaftale, der inkluderer alle kyststaterne og dermed kan sikre en langsigtet bæredygtig forvaltning af makrellen. Grønland er i fortsat tæt dialog med de andre kyststater.

For yderligere oplysninger kontakt Birgitte Jacobsen konstitueret afdelingschef: bija@nanoq.gl