Fælles Grønland – USA teknisk engagement

Under et nyt aftalememorandum (MOU) om forvaltning og engagement i mineralsektoren har Departementet for Råstoffer og Arbejdsmarked samt U. S. Udenrigsministerium slået sig sammen om en ny hyperspektral undersøgelse fra fly for at øge investeringerne i mineralforskning i Sydgrønland.

Departementet for Råstoffer og Arbejdsmarked og USA’s Udenrigsministeriet har formaliseret eksisterende og planlagt fælles mineralteknisk engagement i Grønland gennem et aftalememorandum (MOU), der blev afsluttet i juni 2019 og underskrevet af Naalakkersuisoq for Råstoffer og Arbejdsmarked Erik Jensen og den Amerikanske Assisterende Sekretær for Staten for Energiressourcer Francis R. Fannon. MOU’en er en ramme for det grønlandske og det amerikanske samarbejde om forvaltning af mineralsektoren. Inden for disse rammer vil Departementet for Råstoffer og Arbejdsmarked og USA´s Udenrigsministerium i fællesskab bl.a. finansiere og drive sommerens hyperspektrale undersøgelser fra mere end ca. 3.000 kvadratkilometer overflyvninger i Gardar-provinsen, sydvest Grønland. Undersøgelse fra fly vil blive foretaget fra Narsarsuaq som base i juli og august.

Statssekretær for energiressourcer Frank Fannon bemærkede, at "Grønland har en imponerende ressourcerigdom og gennem denne aftale vil vi i samarbejde søge at maksimere mulighederne for at udvikle den vigtige energi- og mineralsektorer. Som en vigtig geopolitisk partner ønsker vi at sikre, at Grønland forfølger et miljø, der kan tiltrække forskelligartede og private investeringer for at nå sine egne mål for energi og mineralressourcer. "
Gardar-provinsen har stort potentiale for nye opdagelser af en række mineralske råvarer, herunder elementer for sjældne jordarter. Greenland Minerals Ltd og Tanbreez Ltd er indehaver af efterforskningslicenser i Ilimaussaq Intrusionen, en del af Gardar-provinsen, der har mineraliseringer af sjældne jordarter. Regionen omfatter også mange andre områder, der er underforsket og har et stort potentiale.

Naalakkersuisoq for Råstoffer og Arbejdsmarked Erik Jensen sagde: ” Departementet for Råstoffer og Arbejdsmarked har et mangeårigt samarbejde med U. S. regeringen omkring udveksling af videnskabelig og teknisk viden med hensyn til udvikling af mineralressourcesektoren. Dette MOU er begyndelsen på en ny fase i dette forhold og et fælles engagement i samarbejde og udvikling af denne sektor. Gennem denne aftale fokuserer vi på dataindsamling, som er grundlaget for mineaktiviteter i fremtiden. Jo flere data desto bedre er mulighederne for at vurdere, hvad der skal undersøges mere detaljeret. Denne undersøgelse er et produkt, som vi vil kunne tilbyde fremtidige efterforskningsvirksomheder gratis og som et vigtigt supplement til andre udforskninger i området."

Hyperspektral data indsamles ved måling af sollys reflekteret fra jordoverfladen. Dette omfatter synligt lys, men omfatter også nær- og kortbølge infrarødt lys, som er usynligt for det menneskelige øje. Dette lys giver information om mineralerne i bjergene, som kan fortælle geologer om ukendt mineralisering og kan bruges til at forbedre geologiske kort, som hjælper mineral forskere at målrette deres efterforskningsaktiviteter.

Data behandles og leveres som både rå data og kort over klippearter og mineraler. At tilvejebringe data af denne art til mineralressourceindustrien, tilvejebringer udenlandske efterforskningsinvesteringer og skaber lokal beskæftigelse. Dette program er et af de geovidenskabelige projekter, der skal levere højkvalitets geovidenskabelig data og fremme investeringer i Grønland, finansieret af Departementet for Råstoffer og Arbejdsmarked og Geologisk afdelingen i USA´s Ministerium for Energiressourcer.

For yderligere oplysninger kontaktes:
Thora M. Hansen, sekretær for Naalakkersuisoq for Råstoffer og Arbejdsmarked . Mail: thora@nanoq.gl toqq.: +299 346839
Jørgen T. Hammeken-Holm, Departementchef for Råstoffer og Arbejdsmarked. Mail: joeh@nanoq.gl toqq.: +299 346846

Fra underskrivelsen:
Paul Hueper, Director, Office of Energy Programs, Bureau of Energy Resources, U.S. Departement of State, på vegne af U.S. Assistant Secretary of State for Energy Resources Francis R. Fannon

Erik Jensen, Naalakkersuisoq for Råstoffer og Arbejdsmarked