Hjælpen til Tasiilaq bør koordineres
Naalakkersuisoq for Sundhed, Sociale Anliggender og Justitsområdet, Martha Abelsen, holdt et borgermøde med workshops torsdag den 30. maj 2019 i Tasiilami Alivarpi.

”Borgerne er glade for, at vi kom for at høre deres mening om mulighederne i Tasiilaq og ikke mindst situationen efter den omdiskuterede DR Dokumentar ”Byen, hvor børnene forsvinder”. De er også glade for at være med til at drøfte, hvordan vi i fællesskab, både borgerne og myndighederne, kan løfte i flok og ikke mindst arbejde for at løse de sociale udfordringer”, udtaler Naalakkersuisoq Martha Abelsen.

De store elever i Tasiilami Alivarpi havde før arrangementet lavet stile og billedmateriale om, hvordan de forestiller sig deres fremtid. De unges arbejder blev brugt som udgangspunkt for borgermødet. De store elever bragte fire temaer til borgermødet: Uddannelsesmuligheder, infrastruktur, fritidsmuligheder og en samlet indsats for familier. De store børn i Tasiilaq vil gerne have flere uddannelsesmuligheder i byen, de kunne tænke sig at få bedre internet, en lufthavn og at der bliver udbudt flere tilbud på fritidsaktiviteter og idræt samt en mere koordineret indsats for familier med sociale udfordringer og ikke mindst bedre muligheder for uddannelse og beskæftigelse i Tasiilaq.

”På den måde har vi givet borgerne mulighed for at tage udgangspunkt i dem selv og deres børn, fremfor at vi skal komme udefra med vores synspunkter”, uddyber Martha Abelsen.

Et enigt Inatsisartut tog for nylig en beslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at bede om dansk hjælp til socialområdet i Tasiilaq og i resten af landet. Budskabet fra borgermødet i Tasiilaq var, at hjælpen bør koordineres grundigt, før der bliver rettet en henvendelse til Danmark.

”De mulige sproglige udfordringer mellem f.eks. en dansk psykolog og en grønlandsk sproget borger optager borgerne. Deres tidligere erfaringer har vist, at selvom der er en tolk til at bistå dem, føler de ikke, at de kan udtrykke sig 100 %, når samtalen foregår på to forskellige kulturer og sprog. Vi må derfor finde en fælles løsning, før vi henter hjælp udefra” siger Martha Abelsen.

Før borgermødet holdt Naalakkersuisoq et møde med Lokaludvalget samt medlemmer af kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq for at høre deres mening om udfordringerne i Tasiilaq samt Inatsisartuts beslutning om at hente hjælp fra Danmark. Hun benyttede også lejligheden til at besøge Prinsesse Margrethes Børnehjem, Politistationen samt Sundhedscentret samt overvære Børnenes Dag den 1.juni 2019.

Resultatet af borgermødet vil blive fremlagt for Naalakkersuisut samt borgmesteren i Kommuneqarfik Sermersooq.

Kontakt
For nærmere information kontakt ministersekretær Inger Heilmann Larsen på e-mail: ihla@nanoq.gl eller +299 554160.