Berigtigelse af KNRs artikler om hjælp fra Danmark på socialområdet

Siden DR-dokumentaren ”Byen hvor børn forsvinder” blev sendt på DR2 d. 6 maj 2019, har KNR gentagne gange skrevet, at Naalakkersuisut ikke ønsker hjælp fra Danmark, hvilket er faktuelt forkert. Naalakkersuisut samarbejder tæt med danske myndigheder og har gjort det i mange år. 

I de tre KNR artikler ”Martha Abelsen trodser flertal: Vi skal ikke have hjælp fra Danmark nu”, ”Socialområdet: Naalakkersuisut afviser hjælp – danske politikere rækker hånden frem” og ”Abelsen om Tasiilaq: Hjælp fra Danmark giver ingen mening”, samt Sermitsiaq AGs artikel ”Martha Abelsen siger nej til dansk hjælp” fremstår det, som om Naalakkersuisut ikke ønsker hjælp, eller ikke samarbejder med danske myndigheder.

For at undgå flere fejlagtige citeringer og misinformation, vil Naalakkersuisut gerne slå fast, at der allerede eksisterer et tæt samarbejde med danske myndigheder om socialområdet generelt og arbejdet i Tasiilaq. Grønlandske og danske myndigheder samarbejder meget tæt og har samarbejdet tæt om det sociale område i mange år. 

Naalakkersuisut har således udsendt pressemeddelelsen ”Naalakkersuisut samarbejder med danske myndigheder, fonde og interesseorganisationer” d. 11 maj 2019 for at rette første fejlagtige bragte citat d. 9 maj 2019 i artiklen Abelsen om Tasiilaq: Hjælp fra Danmark giver ingen mening.

For at understrege sagens kerne og undgå fremtidige misforståelser, vil Naalakkersuisut gerne uddybe, hvad der menes med citatet ”Det giver ingen mening, hvis der skal komme folk udefra og hjælpe de grønlandske borgere, for vi har set mange gange, at når de rejser væk igen, er problemet der stadig”, som blev bragt d. 9 maj 2019 i artiklen Abelsen om Tasiilaq: Hjælp fra Danmark giver ingen mening.

Citatet understreger, at når der ydes hjælp, så er det vigtigt, at hjælpen har virkning både på kort og længere sigt. 

Naalakkersuisut er glade for den hjælp, som modtages fra Danmark, som styrker indsatserne på børne- og ungeområdet i Grønland. Samarbejdet er netop meget brugbart, da løsningerne på de sociale problemer skal findes i Grønland, med udgangspunkt i den grønlandske kultur og samfund. Naalakkersuisut er interesserede i at fortsætte den bæredygtige udvikling af socialområdet. Hjælpen fra Danmark har således karakter af hjælp til selvhjælp. De danske myndigheder har meget god forståelse for netop dette, hvilket bidrager til et godt samarbejde. Erfaringen er, at danske fagpersoner uden kendskab til grønlandske forhold kan løse nogle udfordringer på socialområdet på kort sigt, men når de forlader landet igen, så er problemerne ikke løst på længere sigt.  

Naalakkersuisut ønsker at gøre det helt klart for KNR, så der ikke fremover er misforståelser, således der ikke er tvivl om, at Naalakkersuisut ønsker hjælp fra Danmark ud fra de beskrevne præmisser ovenfor.

Kontakt

For nærmere information kontakt ministersekretær Inger Heilmann Larsen på e-mail: ihla@nanoq.gl eller tlf. + 299 554160.